Otita seroasa si Otita medie la copii. Tratament afectiuni Acute ale Urechii.

Recomandari afectiuni acute ale urechii la copii: screeningul auditiv la nastere, controlul regulat in primii ani de viata in serviciile de pediatrie, serviciul ORL (minim o data pe an) si oftalmologie pentru a controla, depista si trata la timp potentialele afectiuni foarte frecvente la aceste vârste.

A NU se intârzia consultul in serviciul ORL in cazurile in care parintele observa ca cel mic nu aude bine, este ametit dupa o raceala, sforaie noaptea, limbajul intârzie, nu pronunta corect cuvintele.

Recomandam evitarea toaletarii urechilor cu betisoarele de curatat datorita riscului de lezare a timpanului si structurii urechii.

Catarul oto-tubar (disfuncția tubară) apare în cazul infecțiilor acute ale căilor respiratorii ca urmare a blocării canalului de comunicare al urechii cu faringele prin iritație și inflamație produse de secrețiile nazale ce stagnează la nivelul nasului și faringelui, favorizate de prezența polipilor.
Pareri Tratamente Otita seroasa si Otita medie la copii

Simptome catarul oto-tubar: durere, ureche înfundată, senzație de presiune în ureche, agravarea hipoacuziei.

Timpanograma este investigația care măsoară presiunea aerului din casa timpanului.

Otita seroasa acuta reprezinta evoluția nedorită a otitei medii acute congestive sau a disfuncției tubare.

Simptome otita seroasa acuta: scăderea auzului, presiune în ureche, scurte episoade de durere; copilul poate acuza amețeli provocate de mișcările capului sau simte prezența apei în ureche. 

Otita seroasa acuta este cel mai frecvent asimptomatică. În situația unei otite seroase trenante sau recidivante la copilul mic pot apărea întârzieri în limbaj. 

Când lichidul din spatele timpanului persistă mai mult de trei luni, atunci se poate vorbi de otita seroasă cronică. 

Tratamentul otitei seroase acute este îndreptat spre asigurarea unei respirații nazale bune, scoaterea vegetațiilor adenoide.

Otita medie acuta supurata este reprezentată de suprainfecția lichidului din spatele timpanului din cadrul unei otitei seroase acute. 

Cel mai frecvent suprainfecția este produsă prin migrarea microbilor de la nivelul nasului în ureche, prin trompa tubară Eustache. 

Se impune instituirea rapidă a tratamentului datorită riscului mare de complicații. 

Simptome otita medie supurata: durere puternică, pulsatilă, frecvent cu apariție bruscă și greu receptivă la tratrament, febră mare și hipoacuzie. 

Important: cu cât copilul este mai mic, semnele generale – inapetență, greață, varsături, dureri abdominale, diaree – pot însoți otita! 

Tratamentul otitei medii acute supurata: durerea este ameliorată cu soluții antiinflamatoare administrate local, în conductul auditiv, decongestionante nazale, antibiotic. 

Poate apărea curgerea unui lichid în ureche - atunci când are loc perforația spontană a timpanului – atunci durerea puternică și starea generală se ameliorează brusc. 

Se impune prezentarea rapidă la medic. 

Examinarea endoscopică otică, timpanograma, audiograma (când vârsta copilului permite), radiografia mastoidiană sunt utile în monitorizarea vindecării copilului.