PARACETAMOLUL in sarcina si riscul de ADHD la copii. Noutati medicale.

Noi studii clinice arata ca administrarea de acetaminofen (paracetamol) în timpul sarcinii poate fi asociată cu un risc crescut al copilului de a dezvolta o tulburare cu deficit de atenție (ADHD).

Cercetătorii au analizat într-un studiu prospectiv utilizarea paracetamolului de către femeile însărcinate și au ajuns la următoarele concluzii:
  • dacă este administrat pe termen lung, acetaminofenul dublează riscul de apariție a ADHD
  • dacă acetaminofen-ul este administrat mai puțin de 8 zile, efectul său antipiretic are efecte benefice asupra dezvoltării fătului și scade astfel riscul de apariție a ADHD.

ADHD este o tulburare comportamentala manifestata prin imposibilitatea copiilor de a se concentra asupra unei indeletniciri anume. 

In cazul copilului cu ADHD, aceasta hiperactivitate este necorespunzatoare nivelului de dezvoltare a copilului, adica vârstei sale, si cauzeaza importante disfunctii la nivel social sau scolar.
pareri paracetamol in sarcina risc adhd la copii

3-5% din copiii de varsta scolara sunt afectati de ADHD iar dintre acestia, aproximativ 60% resimt boala si la varsta adulta.

Se estimează că aproximativ 70% dintre femeile gravide din Statele Unite și aproximativ 60% dintre femeile gravide din Europa utilizează paracetamol, motiv pentru care trebuie luată în considerare utilizarea mai atentă a acestui medicament.

Pentru acest studiu medical, Dr. Ystrom de la Institutul de Sănătate publică din Oslo a analizat informații despre copiii născuți între 1999 și 2009 în Norvegia și despre părinții acestora. 

Părinții au completat câte un chestionar în săpămâna 18 de sarcină, apoi când copilul a implinit 6 luni, 1 an și jumătate și 3 ani.

Dintre cei aproximativ 100.000 de copii urmăriți pe durata studiului, s-a observat că 2% au fost diagnosticați cu ADHD, deși 46% dintre mame au utilizat paracetamol în timpul sarcinii. 

Concluzia care a reiesit fiind cea ca durata de expunere la acetaminofen este cea care influențează apariția tulburărilor cu deficit de atenție.

Cercetătorii norvegieni au mentionat că, deși nu se poate spune în acest moment că există o relație directă de cauzalitate între acetaminofen și ADHD, trebuie sa se acorde mai multă atenție la durata de utilizare a acestui medicament în timpul sarcinii.