Pareri tratamentul bolilor INFLAMATORII intestinale: Rectocolita ulcerohemoragica si boala Crohn.

Sa ne facem o parere despre cele mai utilizate tratamente folosite in cazul bolilor INFLAMATORII INTESTINALE. 

Trebuie sa retineti ca bolile inflamatorii intestinale nu sunt acelasi lucru ca si sindromul de intestin iritabil.

În tratamentul bolilor inflamatorii intestinale sunt utilizate o serie întreaga de medicamente, adaptate atât tipului de afectiune cât si segmentului de tub digestiv afectat.

Derivatii de acid 5-amino salicilic (5-ASA) reduc inflamatia intestinala prin efect local, topic  - nu trec în sânge si au, din acest motiv, putine efecte secundare.

Insa eficacitatea derivatilor de acid 5-amino salicilic este limitata în boala Crohn  - probabil pentru ca inflamatia cuprinde întreaga grosime a peretelui intestinal, însa poate fi spectaculoasa în rectocolita ulcerohemoragica, unde pot, pe de o parte, sa controleze inflamatia din cursul episoadelor de activitate a bolii, dar pot si preveni reactivarea ulterioara a bolii.
pareri tratamente noi boala crohn forumuri medicina

În functie de lungimea de intestin afectata pot fi indicate, ca forma de administrare, supozitoarele, microclismele sau spuma cu 5-ASA, mai spune medicul gastroenterolog.

Administrare orala poate fi utila atunci când medicamentele administrate rectal nu controleaza simptomele. 90% din pacientii cu rectocolita ulcerohemoragica tratati cu 5-ASA vor intra în remisiune  iar 70% din ei vor mentine aceasta remisiune pe o perioada semnificativa de timp.

Daca derivatii 5-ASA nu reusesc sa controleze simptomatologia, specialistul poate recomanda anumite antibiotice, cum ar fi ciprofloxacina sau metronidazolul. Acestea au o utilitate deosebita în tratamentul fistulelor care pot aparea în cursul boala Crohn.

Urmatoarea treapta de tratament este reprezentata de steroizi (asa cum sunt prednisonul, metilprednisolonul sau budesonidul), care sunt indicati la pacientii care nu raspund la derivatii de 5-ASA sau antibiotice sau la cei cu manifestari severe ale bolii.

Ei controleaza rapid inflamatia, dar nu pot fi utilizati perioade îndelungate datorita efectelor adverse semnificative.

Cel mai des întâlnite si mai suparatoare sunt cresterea în greutate  - datorita apetitului crescut, acneea, retentia de lichide, tremuraturile, modificarea dispozitiei afective si insomnia.

Pe termen lung consecintele pot fi si mai severe, cu aparitia unor boli precum hipertensiunea, diabetul si osteoporoza - subtierea progresiva a oaselor cu cresterea riscului de fractura.

Din acest motiv steroizii se întrerup cât mai curând posibil, scazând progresiv dozele. În rectocolita ulcerohemoragica, pentru a reduce riscul acestor efecte secundare, administrarea steroizilor se poate face si intrarectal, sub forma de microclisme sau spuma.

Urmatoarea treapta de tratament este reprezentata de imunomodulatoare, utile atât în cazul pacientilor care nu au un raspuns optim la steroizi  - fie ca simptomele nu sunt complet controlate, fie ca reapar la reducerea progresiva a dozelor, cât si pentru mentinerea ulterioara a remisiunii.

Din aceasta clasa de medicamente fac parte azatioprina, 6-mercaptopurina,  metotrexatul sau azatioprina. Ca sa atinga nivelul maxim de eficienta, ele au nevoie de 3-6 luni de administrare.

Un mecanism similar de actiune îl are ciclosporina, utilizata în tratamentul formelor severe de rectocolita ulcerohemoragica, care nu raspund la tratamentul conventional  - colita refractara.

Utilizata în preventia respingerii organelor transplantate, ciclosporina nu poate fi utilizata pe termen lung, din cauza efectelor secundare redutabile. Ea poate fi însa substituita ulterior cu celelalte imunomodulatoare.

Terapia biologica interfera cu diferite substante care genereaza inflamatia, fiind utila atât în inducerea remisiunii bolilor inflamatorii, cât si în mentinerea acesteia.

Din acest motiv ea poate fi indicata atât singura, cât si în asociere cu medicamentele mentionate anterior.

Cu toate acestea, pentru ca interfera cu abilitatea sistemului imunitar de a combate infectiile, terapia biologica este, în general, rezervata pacientilor cu forme severe de boala, care nu au raspuns la alte forme de tratament.

Înainte de începerea tratamentului trebuie verificata prezenta unor infectii severe, a tuberculozei, infectiei cu virusuri hepatice (B sau C) si HIV.

Printre cele mai folosite tratamente biologice se numara infliximabul, adalimumabul, vedolizumabul si ustekinumabul.

Toate se administreaza prin injectare, fie subcutanata fie pe cale intravenoasa, atât în conditii de spitalizare cât si ambulatoriu, la domiciliul pacientului.

Atunci când medicamentele nu reusesc sa controleze simptomele sau când efectele secundare ale acestora sunt intolerabile, exista si solutia interventiei chirurgicale.

În cazul rectocolitei ulcerohemoragica aceasta înseamna practic îndepartarea chirurgicala a întregului colon, indiferent de extensia afectarii acestuia.

Exista doua moduri de a asigura ulterior evacuarea intestinului: fie prin atasarea capatului intestinului subtire la un orificiu de la nivelul peretelui abdominal (numit ileostoma), caz în care materiile fecale se vor acumula într-o punga speciala care se lipeste de abdomen, fie prin legarea (sutura) acestuia la marginea canalului anal.

În acest din urma caz, desi defecatia are loc ca în mod normal, exista riscul ca ultima parte a intestinului subtire sa dezvolte acelasi tip de leziuni inflamatorii ca si colonul care a fost îndepartat.

În ceea ce priveste boala lui Crohn chirurgia nu este menita sa vindece boala, ci doar sa ajute la controlul simptomelor si la reluarea cât mai rapida a activitatilor obisnuite.

Majoritatea pacientilor (aproximativ 80%) vor avea nevoie de interventie chirurgicala la un anumit moment din viata.

Ea se adreseaza de regula rezolvarii complicatiilor, cum ar fi blocajele intestinale, fistulele între diferite organe sau abcesele  - acumulari de puroi care trebuie evacuate.

De cele mai multe ori, boala reapare ulterior, fiind nevoie de continuarea pe termen lung a tratamentului medicamentos.