CADEREA PARULUI. Pareri Tratament Alopecia androgenetica la barbati si la o parte dintre femei.

Alopecia androgenetica reprezinta o forma de cadere progresiva a parului, determinata genetic, care apare la majoritatea barbatilor si la o parte dintre femei.

Alopecia androgenetica este cea mai frecventa forma de alopecie, reprezentând 95% din totalul cazurilor de alopecie. Afecteaza mai mult de 50% din barbatii de 50 ani.

Cauzele caderii parului Principala modificare o constituie scurtarea fazei anagene a ciclului pilar, în timp ce faza telogena devine mai lunga, astfel ca perii care cresc ulterior devin mai subtiri, mai deschisi la culoare si mai scurti.

Factorul genetic – prezenta alopeciei la mama sau sora reprezinta un important factor de risc.

Femeile cu forme severe au fiii mai intens afectati de boala în comparatie cu barbatii cu forme severe de alopecie androgenetica.

Factorul hormonal androgen – începând de la pubertate, androgenii interactioneaza cu foliculii pilari androgenosensibili determinati genetic, rezultând miniaturizarea foliculilor, alterarea ciclului de crestere pilara si, în final, subtierea si caderea progresiva a parului.
pareri tratament alopecia androgenetica

Factorul vascular – rolul vascularizarii foliculilor în alopecia androgenetica nu este clar înca.

În timp ce foliculii de par terminal sunt bogat vascularizati, foliculii miniaturizati au o vascularizatie mai redusa.

La nivelul scalpului, se gasesc aproximativ 100.000 de foliculi pilari.

Foliculii pilari se dezvolta independent unii fata de altii, traversând diferite faze de evolutie:
  • anagen – faza de crestere care dureaza între doi-cinci ani, 
  • catagen – faza de involutie care dureaza câteva zile, 
  • telogen – faza de repaus care dureaza trei-patru luni
  • exogen – faza de desprindere a firului de par din foliculul pilar. 

Alopecia androgenetica debuteaza de obicei la nivelul regiunilor frontotemporale si a vertexului, prin inlocuirea firelor de par pigmentate si groase cu peri fini si prin reducerea densitatii lor.

Rata caderii parului are variatii individuale – in jurul decadei a treia are loc o pierdere brusca a parului, dupa care procesul continua lent mai multi ani.

Debutul la vârsta mica (20 de ani), prezenta alopeciei androgenetice la ambii parinti sau la un parinte si frate sau sora, sunt factori de prognostic prost in sensul unei progresiuni mai rapide.

Tratamentul pune reale probleme, mai ales ca nu putem influenta factorul genetic.

Tratament topic – minoxidilul este singurul produs topic care si-a dovedit eficienta. Tratamentul este mai eficient daca este inceput precoce, la pacientii tineri, cu suprafete alopecice mici.

Tratament sistemic – cel mai eficient este tratamentul antiandrogen, care contracareaza efectele distructive locale ale androgenilor asupra foliculilor pilari de pe scalp.

Tratament chirurgical – se pot efectua implanturi cu fire de par izolate, autogrefe in pastila, recoltate din regiunea occipitala.