EMA aproba TOOKAD padeliporfin medicament pentru tratarea bărbaților cu cancer de prostată.

Agentia Europeana a Medicamentului a dat "unda verde" utilizarii medicamentului Tookad.

Tookad este un medicament pentru tratarea bărbaților cu cancer de prostată cu risc scăzut, în care cancerul afectează doar o parte a prostatei și pacienții ar trebui în mod normal  să supraviețuiască timp de cel puțin 10 ani.

Tookad conține substanța activă padeliporfină.

Tookad se administrează sub formă de injecție într-o venă în decurs de 10 minute și apoi este activat în prostată prin lumină laser utilizând o procedură cunoscută sub numele de terapie fotodinamică orientată vascular (VTP).

În timpul terapiei cu VTP, pacientul este pus sub anestezie generală, astfel încât fibrele optice să poată fi inserate în prostată..

Apoi, lumina laser este transmisa de-a lungul fibrelor asupra cancerului, unde activează medicamentul.
Pareri Tookad padeliporfin medicament

Odată activat, substanța activă din Tookad, padeliporfina, declanșează producerea de niveluri ridicate de substanțe cunoscute sub numele de radicali de oxigen, care provoacă distrugerea vaselor care alimentează sângele pentru cancer, urmată de moartea rapidă a celulelor canceroase.

Tookad poate fi utilizat numai într-un spital de către personalul medical care este instruit să efectueze terapie VTP.

Medicamentul Tookad padeliporfin poate fi obținut numai pe bază de rețetă. Pentru informații suplimentare, consultați prospectul.

Un studiu efectuat la 413 de bărbați cu cancer de prostată cu risc scăzut a constatat că terapia Tookad cu VTP a fost eficientă in eliminarea semnelor de cancer de prostată la mulți pacienți.

După 24 de luni, 49% dintre pacienții tratați cu Tookad numai prezentau semne de cancer în țesuturile lor, comparativ cu 14% dintre pacienții care nu au primit nici un tratament.

În plus, Tookad a contribuit la întârzierea progresiei de la cancerul de prostată cu risc scăzut, la un cancer cu risc crescut.

Progresia medie a apărut după 28 de luni la pacienții tratați cu Tookad, comparativ cu 14 luni la cei care nu au primit tratament.

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Tookad, care pot afecta până la 1 din 4 pacienți, sunt probleme cu urinarea (durere, nevoia puternică de urină, urinare frecventă și incontinență), probleme sexuale, sânge în urină, infecție a tractului urinar și dureri și sângerări în jurul zonei genitale.