PARERI cum ne protejam FICATUL in mod natural. Un stil de viata pentru un ficat sanatos.

Ficatul, un organ minunat, foarte complex din punct de vedere metabolic si cu o extraordinara capacitate de regenerare, este in permanenta expus la agresiuni toxice.

In ciuda progreselor medicale remarcabile, majoritatea afectiunilor hepatice au evolutie cronica si solutii curative foarte reduse. Iata de ce este important sa-l protejam.

Un stil de viata pentru un ficat sanatos

Alege o dieta sanatoasa:

Consuma multe fructe si legume, cât mai variate, cât mai colorate, verdeturi de sezon, de preferat crude;

Evita alimentele care contin multe grasimi: mancarea fast-food, prajeli, tocaturi;
PARERI cum ne pastram  FICATUL sanatos in mod natural

Evita alimentele excesiv procesate: prin procedee de prelucrare industriala li se adauga cantitati mari de sare, conservanti, coloranti si se pierd componentele utile (vitamine, enzime). Este vorba aici de mezeluri, conserve, brânza topita, dulciuri;

Consuma multe lichide: apa plata, sucuri de fructe neîndulcite;

Cura de detoxifiere, cu salate si sucuri de fructe si legume, urmata 24-72 de ore, de câteva ori pe an, poate avea efecte benefice;

Evita consumul de bauturi carbogazoase, cu îndulcitori, coloranti.

Toate alimentele „de evitat“ despre care am vorbit, pe lânga faptul ca nu asigura niciun beneficiu pentru sanatate reprezinta o povara pentru ficat.

Exercitiul fizic, practicat zilnic, 30 minute, are efecte benefice multiple, contribuind la mentinerea greutatii corporale, controlul tensiunii arteriale, al diabetului si implicit protectia ficatului.

Lista remedii naturale pentru sanatatea ficatului:

1. Armurariul (Silybum marianum), un ciulin banal sau planta folosita de peste 2000 de ani pentru proprietatile binefacatoare ale silimarinei, este utilizata ca hepatoprotector in hepatite acute virale, intoxicatii, hepatite cronice, ciroza, chimioterapie.

2. Anghinarea (Cynara scolymus), tonic binecunoscut, ajuta la regenerarea ficatului in bolile acute, afectiuni biliare, consum de alcool.

3. Cicoarea (Cichorium intybus) are efect vermifug, coleretic, este utila in gastroenterite si ca antihepatotoxic.

4. Turmericul (Curcuma longa) este coleretic, antimutagen, antiinflamator, antioxidant si hepatoprotector.

5. Papadia (Taraxacum officinale) este folosita ca hepatoprotector, coleretic si diuretic.

6. Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) scade transaminazele in hepatita cronica virala si are efect antiviral si antihepatotoxic.

7. Salvia (Salvia officinalis) previne fibroza hepatica la pacientii cu hepatita cronica si imbunatateste fluxul sanguin hepatic.

9. Migdalele au efect antiinflamator, imunostimulator si antihepatotoxic.

Lista de remedii naturale pentru ficat este lunga, insa cum stiinta folosirii acestora nu ni s-a transmis tuturor prin viu grai, iar internetul abunda in informatii uneori contradictorii, cel mai util este sa folosim amestecurile de plante standardizate care ne sunt disponibile sub forma de preparate farmaceutice.

Acestea se utilizeaza in dozele recomandate de medic, numai dupa consultatii si investigatii prealabile, ca adjuvant al tratamentului specific.

Dieta in bolile de ficat 

Stilul de viață și dieta sunt importante pentru menținerea stării generale de sănătate, nu numai pentru protecția ficatului.

Anumite modificări specifice intervin însă în momentul în care există o afecțiune hepatică și ele depind întotdeauna de gradul de afectare a funcției hepatice.

Proteinele sunt necesare pentru procesele de reparare a celulelor, previn încărcarea cu grăsime și injuria celulelor hepatice.

Carbohidrații sunt necesari în cantități mai mari la cirotici din cauza rezervelor energetice mai mici ale ficatului bolnav. Ei devin principala sursă de calorii.

La pacienții cu ascită și edeme este necesară reducerea aportului de sare.

Pot fi necesare suplimente vitaminice (vitamine din complexul B), zinc, magneziu.