Pareri Tratamentul abcesului dentar. Abcesul dentar complicatii.

Parerea medicilor este ca ABCESUL dentar netratat pune in pericol viata. Asadar sa vedem cateva informatii despre Abcesul dentar si complicatii pe le care le poate de: de la Sinuzita maxilara la Septicemia

Netratate, abcesele dentare pot distruge oasele care sustin dintii, ba mai mult, infectia poate migra si in alte organe. 

Pe scurt, putem spune ca Abcesul dentar consta in formarea unei pungi de puroi in interiorul dintelui sau al gingiei.

Cand abcesele dentare difuzeaza spre lojile profunde, acest fapt este de o gravitate deosebita deoarece de aici pot difuza spre craniu prin orificiile de la baza, ducand la tromboza de sinus cavernos sau prin mediastin de-a lungul marilor vase, provocand mediastinita.

Exista 3 tipuri de abces dentar:
 • Abces gingival: - abcesul este doar in tesutul gingiei si nu afecteaza dintele sau ligamentul periodontal.
 • Abcesul periapical: acest abces este localizat in pulpa moale a dintelui
 • abcesul dentar netratat complicatii
  Abcese dentare complicatii
 • Abcesul periodontal: acest abces porneste din structura de suport a osului dintelui.
Primele simptome ale unui abces sunt senzatia de disconfort in timpul vorbirii si al masticatiei si durerile pulsatile la nivelul zonei infectate, accentuate atunci cand regiunea este palpata.

Abcesul dentar netratat complicatii Bacteriile din abces pot ajunge prin intermediul vaselor de sange din pulpa dentara, la osul care sustine dintele bolnav.

Daca nu se intervine cu tratament (antibiotice si antiinflamatoare), osul se macina pana cand nu mai poate sustine dintele. Boala se numeste osteomielita.

Abcesul dentar poate avea evolutii severe, uneori cu risc vital.

Lasat sa evolueze, abcesul dentar duce la pierderea dintelui afectat, insa complicatiile pot fi:
 1. Chistul dentar;
 2. Sinuzita maxilara;
 3. Osteomielita- o infectie osoasa datorata propagarii pe cale sangvina a bacteriilor ce determina aparitia abcesului dentar;
 4. Endocardita- o afectiune ce intereseaza valvele cardiace;
 5. Mediastinita se manifesta prin propagarea infectiei la nivelul mediastinului;
 6. Septicemia –cand bacteriile ajung in circulatia generala;
 7. Angina Ludwig – o afectiune ce se manifesta prin extinderea infectiei la tesuturile moi, cu aparitia celulitei faciale; poate cauza deces prin blocarea cailor aeriene; in caz de urgenta, se face traheostomie.

In cazul unei  femei insarcinate, infectiile de natura dentara ce determina alte complicatii interne de natura infectioasa pot duce la nasterea unui fat subponderal.

Citochinele produse in timpul abcesului dentar altereaza productia prostaglandinei. Acest hormon declanseaza contractii, ducand la declansarea nasterii premature.

Prevenirea abcesului dentar se poate face aplicand aceleasi reguli de baza în îngrijirea orala, respectiv: alimentatia sanatoasa, cu foarte putine grasimi, sare sau zaharuri (deoarece zaharurile favorizeaza aparitia cariilor care, netratate, duc la formarea abcesului dentar), periajul dentar corect, schimbarea periutei de dinti la interval de 3-4 luni, folosirea atei dentare si a apei de gura, precum si controlul periodic la cabinetul medicului stomatolog. Informatii utile despre abcesul dentar tratament, medicamente abcesul dentar si abcesul dentar cauze.