RECOMANDARI in Infectii Gastrointestinale si in alte boli Digestive.

Afectiunile digestive pot aparea din mai multe cauze, cele mai frecvente fiind: o alimentatie necorespunzatoare, consumul de tutun si alcool, factorii genetici, stresul, dar si dezechilibrul florei intestinale.

Circa 5-15% din populatie a suferit sau va suferi în cursul vietii de ulcer peptic, fiind afectate toate grupele de vârsta. Recomandarea pentru diagnosticarea este de a se face prin endoscopie.

Aparatul digestiv este populat în mod natural de milioane de bacterii din peste 400 de specii (flora intestinala).

Aceasta retea formidabila se bazeaza pe un echilibru delicat între bacteriile bune si cele potential daunatoare.

Atunci când imunitatea este slabita sau urmezi un tratament pe baza de antibiotice, acest echilibru se poate strica, aparând dezechilibre la nivel digestiv (maladia Crohn, colita ulcerativa, cancerul de colon, gastroenteritele etc.).
recomandari clinice infectii gastrointestinale

Iata câteva dintre bacteriile daunatoare pentru organism si ce afectiuni pot declansa:

Infectia cu Salmonella se face prin expunerea la alimente, lichide contaminate (oua) sau prin contact cu animale infectate (reptile).

Manifestarile infectiei cu Salmonella includ diaree, febra si crampe abdominale.

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care poate cauza infectii serioase, simptomele fiind asociate cu boli diareice severe, numite sindrom hemolitic uremic.

Îmbolnavirea cy E. Coli se face prin intermediul carnii insuficient preparata termic, fructe si legume insuficient spalate.

Helicobacter Pylori este cea mai frecventa infectie cronica la oameni si este principala cauza de gastrita si ulcer peptic la adulti si copii.

Principala cauza a infectarii este igiena deficitara (lipsa spalarii pe mâini si a spalarii alimentelor infectate).

Enterocolita e o boala a colectivitatii si reprezinta inflamatia mucoaselor colonului si a intestinului subtire.

Este declansata de existenta rotavirusului. Adenovirusurile sau enterovirusurile pot fi responsabile pentru aparitia enterocolitei.

Sindromul de intestin iritabil este o afectiune frecventa a tubului digestiv si reprezinta o tulburare functional-intestinala în care durerea si disconfortul abdominal se asociaza cu modificari ale tranzitului intestinal (constipatie, diaree).

Este o afectiune cronica, fiind unul dintre motivele de consult gastroenterologic.

Intoleranta alimentara presupune in principal o reactie de respingere la anumite alimente sau componente de baza ale acestora, tradusa la nivelul intestinului printr-un deficit de absorbtie a nutrientilor esentiali pentru organismul uman si prin multiple tulburari digestive si nu numai.

Întregul organism este afectat în urma consumului alimentelor la care avem intoleranta alimentara.