SFATURI pentru o Digestie corecta. ALIMENTE care favorizeaza digestia.

Cea mai importanta problema a alimentatiei omului este crearea unui echilibru intre nevoile nutritive ale organismului si cantitatea de substante nutritive aduse din alimente.

Desfasurarea corecta a proceselor metabolice presupune un regim alimentar care sa includa toate trofinele, si anume: proteine, lipide, glucide, saruri minerale si vitamine, iar in mod obligatoriu trebuie insistat pe substantele nutritive care nu pot fi sintetizate de catre organism.

Trebuie stiut faptul ca alimentele nu sunt produse complete, niciun produs alimentar nu poate indeplini calitatea unui „aliment ideal”.

Din acest motiv, pentru satisfacerea organismului, este necesara asocierea mai multor produse alimentare care sa asigure un set complet de principii nutritive.

O alimentatie rationala trebuie sa includa un consum moderat cantitativ si bogat calitativ de principii nutritive.
pareri alimentatie pentru digestie sanatoasa

Majoritatea persoanelor nu consuma suficienti nutrienti deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar.

Regimul alimentar echilibrat este cea mai buna metoda de preintâmpinare si diminuare a frecventei bolilor cardiovasculare, a diabetului sau a cancerului.

O alimentatie rationala este una din cele mai bune „investitii“ pe care le putem face pentru a ne asigura o stare de sanatate pe termen lung.

Piramida alimentara ajuta la o mai buna intelegere a grupelor alimentare si la alegerea corecta a frecventei lor in consum.

De exemplu, trebuie cunoscut faptul ca trebuie consumate prioritar alimentele de la baza piramidei (cereale, fainoase, fructe si legume) si mai rar cele din vârf (dulciuri si grasimi).

Beneficiile legumelor si fructelor sunt explicate prin extraoridnara diversitate de substante care intra in compozitia lor chimica.

Acestea contin vitamine, saruri minerale, fibre solubile si insolubile (este demonstrat ca fibrele solubile scad colesterolul, iar cele insolubile regleaza tranzitul intestinal).

Sfaturi pentru o digestie cât mai buna Ca o regula generala, trebuie privilegiate produsele complete, integrale, nerafinate si eliminate pe cât posibil cele rafinate.

De asemenea, trebuie evitate preparatele prajite, carnea grasa, bauturile care contin zahar, alcoolul si cafeaua.

Pe lânga alimente, in procesul de hranire, la fel de important este si cât, când si cum mâncam.

Iata câteva reguli esentiale care trebuie respectate, pentru a avea o cât mai buna digestie:
  • Respectarea orelor de masa;
  • Repartizarea corecta a meselor (patru-cinci mese pe zi, cât mai dese si nu foarte bogate pentru prevenirea distensiei si cresterea secretiei acide);
  • Evitarea discutiilor agitate, a lecturii, a privirii la TV si a altor activitati in timpul mesei;
  • Masticarea corecta a alimentelor;
  • Evitarea alimentelelor prea reci sau prea fierbinti care au o actiune iritanta.

Alimente care favorizeaza digestia

O dieta bogata in fibre este esentiala pentru buna functionare a intregului sistem digestiv.

Mai mult decât atât, fibrele ne dau energie si indeparteaza senzatia de oboseala, pe durata intregii zile. Lipsa fibrelor alimentare poate provoca: 
  • boli ale colonului: constipatie, colon iritabil, hemoroizi, cancer intestinal 
  • boli metabolice: obezitate, cardiopatie ischemica, litiaza biliara etc. 

Organismul are nevoie de 20-30 de grame de fibre pe zi. De mentionat faptul ca alimentele bogate in fibre trebuie introduse treptat in alimentatie, pentru a evita aparitia durerilor abdominale, a balonarii etc. 

O alta categorie de alimente care ajuta la stimularea digestiei sunt lactatele fermentate, testele clinice intreprinse de-a lungul anilor au demonstrat ca probioticele (culturile de bifidus) aduc beneficii sistemului digestiv si sanatatii in general. 

Cele mai apreciate sunt iaurturile care previn aparitia constipatiei si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

La rândul lor, condimentele prin cresterea cantitatii de saliva secretata, ajuta la stimularea digestiei.

De asemenea, condimentele stimuleaza secretia de bila, ceea ce ajuta la o mai buna metabolizare a grasimilor. 

Condimentele indicate pentru o digestie mai buna sunt: coriandrul, usturoiul, scortisoara, cuisoarele, ardeiul iute si piperul.

Foarte multe problemele de digestie pot fi evitate printr-o hrana sanatoasa si echilibrata, dar si prin practicarea unui sport in mod regulat