DIABETUL: Terapia Genică poate normaliza nivelul glucozei din sânge.

Noutati medicale tratamentul Diabetului. Cercetari clinice recente arata ca s-ar putea gasi o modalitate de a restabili nivelurile normale ale glucozei din sange. Cercetarea a fost efectuata pe un lot de soareci cu diabet de tip 1.

Aceasta ar putea putea fi o solutie promitatoare pentru persoanele cu diabet de tip 1 sau de tip 2 in viitor.

Dr. George Gittes, profesor la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine din Pennsylvania, a condus echipa care a efectuat studiul. Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista Cell Stem Cell.

De-a lungul timpului, evolutia diabetul tip 1 poate avea un efect negativ semnificativ asupra organelor majore și poate provoca boli de inimă și ale vaselor de sânge, leziuni ale nervilor, rinichilor, ochilor și picioarelor, afecțiuni ale pielii și gurii și complicații în timpul sarcinii.
noutati terapia genica a dibetului de tip 1 si 2

Cercetarile din domeniul diabetului zaharat de tip 1 au avut drept scop dezvoltarea unui tratament care să conserve și să restabilească funcția celulelor beta.

O barieră în calea acestei soluții este că noile celule care apar din terapia de substituție cu celule beta ar fi probabil, de asemenea, distruse de sistemul imunitar.

Pentru a depasi acest obstacol, echipa a pelcat de la ipoteza ca alte celule similare ar putea fi reprogramate sa se comporte in mod similar celulelor beta si sa produca insulina, dar in acelasi timp sa fie destul de diferite pentru a nu fi recunoscute si distruse de sistemul imunitar.

Echipa a creat un vector viral adeno-asociat (AAV) care a livrat două proteine - Pdx1 și MafA - in pancreasul soarecelui.

Proteinele Pdx1 și MafA sprijină proliferarea celulelor beta, funcția și maturarea și, în cele din urmă, pot transforma celulele alfa în celule beta care produc insulină.

Celulele alfa au fost candidatele ideale pentru reprogramare. Ele sunt abundente, asemănătoare celulelor beta, și sunt localizate în pancreas, ceea ce ajuta în procesul de reprogramare.

Analiza celulelor alfa transformate, a arătat o reprogramare celulară aproape completă a celulelor beta.

Vectorii AAV se afla în curs de cercetare în diverse studii ce vizeaza terapia genică umană și ar putea fi transmise pancreasului printr-o procedură endoscopică non-chirurgicală.

Cu toate acestea, cercetatorii avertizeaza ca protectia observata la soareci nu a fost permanenta.

Insa cele 4 luni in care nivelurile de glucoza au fost refacute la soarecii de laborator, s-ar putea traduce intr-o durata de mai multi ani la om.