EMA pareri pozitive Trelegy Ellipta furoat de fluticazona tratament boala pulmonara obstructiva cronica

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) este de parere ca beneficiile Trelegy Ellipta (furoat de fluticazonă / bromură de umeclidinium / vilanterol ) sunt mai mari decât riscurile asociate și a recomandat aprobarea utilizării sale în UE.

EMA a concluzionat că Trelegy Ellipta îmbunătățește funcția pulmonară, dar și calitatea vieții la pacienții cu BPOC moderată până la severă.

Trelegy Ellipta este un medicament care se utilizează pentru reducerea simptomelor asociate cu boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) moderată până la severă.

BPOC este o boală cronică în care apare deteriorarea sau obstrucționarea căilor respiratorii și a sacilor mici cu aer din plămâni (alveolele pulmonare), determinând dificultăți de respirație. 

Exista o suprapunere frecventa a bolilor pacientilor cu BPOC. Astfel, pacientii cu emfizem pot avea unele dintre caracteristicile de bronsita cronica. Similar, pacienti cu bronsita cronica pot avea anumite caracteristici de emfizem.
EMA pareri pozitive Trelegy Ellipta BPOC

Medicamentul Trelegy Ellipta se utilizează la adulți la care boala nu este controlată corespunzător prin administrarea unei combinații de corticosteroid cu administrare inhalatorie și beta2-agonist cu durată lungă de acțiune. 

Corticosteroizii determină reducerea inflamației la nivelul căilor respiratorii și plămânilor, iar beta2- agonistul cu durată lungă de acțiune are efect de dilatare a căilor respiratorii.
Medicamentul Trelegy Ellipta conține trei substanțe active, care acționează în mod diferit pentru a induce dilatarea căilor respiratorii și a îmbunătăți funcția respiratorie la pacienții cu BPOC.

Furoatul de fluticazonă este un corticosteroid. Are o acțiune similară cu cea a hormonilor corticosteroizi intrinseci organismului, diminuând activitatea sistemului imunitar prin legarea de receptori (ținte) prezenți la nivelul unor tipuri diferite de celule imunitare. 

Furoatul de fluticazona determină scăderea eliberării unor substanțe implicate în procesul inflamator, cum ar fi histamina, ducând astfel la reducerea inflamației, ajutând la prevenirea obstrucției căilor respiratorii și permițând pacientului să respire mai ușor. 

Vilanterolul este un beta2-agonist cu durată lungă de acțiune. Acționează legându-se de receptorii de tip beta-2 din anumite tipuri de fibre musculare. 

Administrat inhalator, vilanterolul activează receptorii de tip beta-2 de la nivelul căilor respiratorii. În consecință, se produce relaxarea mușchilor din căile respiratorii, ajutând la menținerea dilatării și permițând pacientului să respire mai ușor.

Bromura de umeclidinium este un antagonist al receptorilor muscarinici. Acțiunea sa este mediată prin blocarea receptorilor muscarinici, care sunt implicați în contracția musculară. Administrarea inhalatorie de bromură de umeclidinium determină relaxarea fibrelor musculare de la nivelul căilor respiratorii. 

Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Trelegy Ellipta (care pot afecta până la 1 persoană din 10) sunt rinofaringită (inflamație a nasului și a gâtului), dureri de cap și infecție a căilor respiratorii superioare (infecții la nivelul nasului și al gâtului). 

Printre reacțiile adverse mai grave se numără pneumonia (care poate afecta până la 1 persoană din 10).