FDA a aprobat Lutathera. NOU tratament pentru Tumori neuroendocrine gastroenteropancreatice.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat Lutathera (Lutetium Lu 177 dotatate) pentru tratamentul unui tip de cancer care afectează pancreasul sau tractul gastrointestinal numit tumori neuroendocrine gastroenteropancreatice (GEP-NET).

Tumorile neuroendocrine (TNE) reprezinta un grup heterogen de tumori, rare (aproximativ 1% din totalul malignitatilor), insa foarte interesante, avand o evolutie clinica si o abordare diagnostica si terapeutica cu totul particulare.

Aceasta este prima data cand un medicament radioactiv sau radiofarmaceutic a fost aprobat pentru tratamentul GEP-NET. Lutathera este indicat pentru pacienții adulți cu GEP-NET pozitivi ai receptorilor de somatostatină.

GEP-NET pot fi prezente în pancreas și în diferite părți ale tractului gastrointestinal, cum ar fi stomacul, intestinul, colonul și rectul.
FDA pareri pozitive Lutathera tratament  tumori neuroendocrine gastroenteropancreatice

Se estimează că aproximativ unu din 27.000 de persoane sunt diagnosticați cu GEP-NET pe an.

Lutatera este un medicament radioactiv care funcționează prin legarea la o parte a unei celule numită receptor de somatostatină, care poate fi prezentă pe anumite tumori.

După legarea la receptor, medicamentul intră în celulă, permițând radiațiilor să determine deteriorarea celulelor tumorale.

Aprobarea lui Lutathera a fost susținută de două studii. Primul studiu clinic randomizat a fost efectuat la 229 de pacienți diagnosticati cu un anumit tip de GEP-NET pozitiv pentru receptorul somatostatin avansat.

Pacienții din studiu au primit fie Lutathera în asociere cu Octreotidul medicamentului, fie numai octreotidul. Studiul a măsurat durata de timp în care tumorile nu au crescut după tratament (supraviețuirea fără progresia bolii).

Supraviețuirea fără progresia bolii a fost mai lungă pentru pacienții care au luat Lutathera cu octreotidă, comparativ cu pacienții cărora li s-a administrat doar octreotid singur.

Acest lucru înseamnă că riscul de creștere tumorală sau decesul pacientului a fost mai mic la pacienții care au primit Lutathera cu Octreotidă comparativ cu pacienții care au primit doar octreotidă.

Reacțiile adverse frecvente ale Lutathera includ niveluri scăzute ale celulelor albe din sânge (limfopenie), niveluri ridicate de enzime în anumite organe (creșterea GGT, AST și / sau ALT), vărsături, greață, niveluri ridicate de zahăr din sânge (hiperglicemie) potasiu în sânge (hipokaliemie).

Reacțiile adverse grave ale Lutathera includ scăderea numărului de celule sanguine (mielosupresie), dezvoltarea unor tipuri de cancer de sânge sau de măduvă osoasă (sindrom mielodisplazic secundar și leucemie), leziuni renale (toxicitate renală), leziuni hepatice (hepatotoxicitate), niveluri anormale de hormoni corp (crize hormonale neuroendocrine) și infertilitate.