MONTURILE Cauze, Simptome, Recomandari tratamente clasice sau Remedii naturiste.

Wiki medical Monturile la picioare. Aceasta stare patologica apare mai frecvent  la femei decât la barbati, mai ales la femeile elegante care obisnuiesc sa poarte tocuri si încaltaminte îngusta.

Nu se stie cauza exacta a aparitiei monturilor,  însa sunt câtiva factori de risc asociati prin care studiile au aratat ca persoanele cu istoric familial sunt mai predispuse sa le “mosteneasca”, cu artrita reumatoida, obezitate si piciorul plat.

Este un fapt demonstrat stiintific ca monturile NU apar datorita incaltamintei!

Printre factorii de risc se numara formarea anormala a oaselor piciorului la nastere (defect congenital) si bolile artritice, cum ar fi artrita reumatoida.
pareri monturile la picioare remedii tratament fara operatie

In unele cazuri, tensiunile repetitive asupra piciorului pot conduce la formarea monturilor (de exemplu, in cazul balerinelor).

Monturile pot prezenta sau nu simptome. Adesea, apare durerea in jurul zonei respective, mai ales atunci cand pasiti, si implicit inflamatia.

Exista inprincipal doua tipuri de monturi:
  • Monturile Juvenile (congenitale). Acestea apar in adolescenta, evolueaza lent si provoaca primele dureri in jurul varstei de 40 de ani.
  • Monturile Statice. Acestea apar odata cu menopauza si evolueaza foarte rapid. Netratate, acestea tipuri de monturi pot duce la deformari complexe ale piciorului.


Important de retinut! Montul (hallux valgus) NU este un osteofit (formatiune ce insoteste distrugerea articulatiei) si nici o exostoza (tumora osteo-cartilaginoasa benigna, aparuta in copilarie). Si de asemenea montul (hallux valgus) NU este un "depozit de sare", asa cum se afirma frecvent (datorita asemanarii cu piciorul deformat de guta).

Tratamentul monturilor fara operatie

Odihna si purtarea unor pantofi lejeri pot reduce durerea si iritatia, la fel si medicamentele antiinflamatoare. 

Aplicarea de comprese cu gheata poate fi, de asemenea, de ajutor. Pentru a reduce tensiunea, pacientilor li se pot recomanda exercitii de stretching. 

In functie de structura piciorului si de severitate, ortezele personalizate pot incetini progresul inflamatiei si ameliora problemele biomecanice. 

Inflamatia articulatiei de la baza degetului mare poate fi redusa eficient si cu ajutorul injectiilor locale pe baza de cortizon.

Este contraindicat statul prelungit in picioare. Pansamentele de protectie reduc contactul zonei cu interiorul incaltamintei.

Insa atentie! Tratamentul nechirurgical a monturilor de la picioare nu va elimina problema, insa va modera evolutia ei.

Tratamentul monturilor de la picioare prin interventie chirurgicala

Tratamentul chirurgical al monturilor este reprezentat in momentul de fata de mai mult de 10 tehnici chirurgicale diferite pentru tratarea monturilor prin reaxarea osului sau prin întarirea sistemul musculo-tendinos al halucelui .

Cele mai folosite fiind osteotomia tip chevron , scarf si akin unde osul este taiat, repozitionat la unghiul anatomic corect si se fixeaza  cu suruburi speciale , ce permit corectia zonelor de sprijin ale piciorului si disparitia  proeminentei dureroase a metatarsului .

Recuperarea dupa operatia de monturi este una rapida, nedureroasa, cu rezultate foarte bune daca sunt folosite metodele si principiile noi de tratament, pacientul merge fara a avea nevoie de carje ci doar cu ajutorul unei orteze din prima zi postoperator .

Varsta nu reprezinta un criteriu de selectie, operatia de monturi fiind realizabila si la 80-90 de ani, cu conditia existentei unei stari de sanatate corespunzatoare.