Noi date OMS privind Rezistenta la Antibiotice prin Sistemul global de supraveghere antimicrobiană.

Rezistenta la antibiotice o problema de sanatate publica mondiala. Prima lansare publica facuta de către OMS a datelor de supraveghere privind rezistența la antibiotice relevă niveluri ridicate de rezistență la o serie de infecții bacteriene grave atât în ​​țările cu venituri ridicate, cât și în țările cu venituri mici.

OMS, orin noul sistem global de supraveghere antimicrobiană (GLASS), relevă apariția pe scară largă a rezistenței la antibiotice la 500 000 de persoane cu infecții bacteriene suspectate în 22 de țări.

Cele mai frecvent raportate bacterii rezistente au fost Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus și Streptococcus pneumoniae, urmate de Salmonella spp.

Sistemul de clasificare nu include date privind rezistența la Mycobacterium tuberculosis, care provoacă tuberculoză (TBC), așa cum o urmărește OMS din 1994 și care furnizează actualizări anuale în raportul global privind tuberculoza.
oms avertizare rezistenta la antibiotice o problema de sanatate publica

Printre pacienții cu infecții suspecte, proporția celor care au avut bacterii rezistente la cel puțin unul dintre cele mai frecvent utilizate antibiotice a variat foarte mult între diferite țări - de la zero la 82%.

Rezistența la penicilină - medicamentul utilizat timp de decenii în întreaga lume pentru a trata pneumonia - a variat de la zero la 51% în rândul țărilor raportoare.

Și între 8% și 65% din E. coli asociate cu infecții ale tractului urinar au prezentat rezistență la ciprofloxacină, un antibiotic frecvent utilizat pentru tratamentul acestei afecțiuni.

Până în prezent, 52 de țări (25 de state cu venituri mari, 20 de țări cu venituri medii și 7 țări cu venituri mici) sunt înscrise în sistemul global de supraveghere antimicrobiană al OMS.

Pentru primul raport, 40 de țări au furnizat informații despre sistemele lor naționale de supraveghere, iar 22 de țări au furnizat, de asemenea, date privind nivelurile de rezistență la antibiotice.

Programele de supraveghere a rezistenței la medicamente pentru TBC, HIV și malarie au funcționat de mai mulți ani și au contribuit la estimarea sarcinii bolilor, planificarea serviciilor de diagnostic și tratament, monitorizarea eficacității intervențiilor de control și elaborarea unor scheme eficiente de tratament pentru a aborda și a preveni rezistența viitoare.

GLASS este de așteptat să efectueze o funcție similară pentru agenții patogeni bacterieni obișnuiți.

În octombrie 2015, OMS a lansat Sistemul global de supraveghere antimicrobiană (GLASS) care lucrează îndeaproape cu centrele de colaborare ale OMS și cu rețelele de supraveghere a rezistenței antimicrobiene existente și pe baza experienței altor programe de supraveghere ale OMS.

De exemplu, supravegherea rezistenței la TB a fost pusă în aplicare în 188 de țări în ultimii 24 de ani. Monitorizarea rezistenței la HIV a început în 2005 și până în 2017, peste 50 de țări au raportat date privind pretratarea și rezistența dobândită folosind metode standardizate de sondaj.