Pareri medicale SINDROM Hemoragic Supra-Acut PostPartum.

Cu siguranta despre cazul tinerei in varsta de 35 de ani care a murit dupa o nastere pe calea naturala la Spitalul ISIS din Constanta se va vorbi inca mult timp.

Complicatiile care au dus la moartea tinerei tin de cauzuistica complexa a sindromului hemoragic supra-acut postpartum, care este determinat de o anomalie placentara rara, complicatie ce nu poate fi decelabila antepartum, cu prognostic foarte grav.

Majoritatea specialistilor sunt de parere ca Hemoragia postpartum este o complicatie care poate pune in pericol atat femeile care nasc normal cat si prin cezariana.

Rata de mortalitate este strans legata de consecintele directe ale pierderii de sange precum si de posibilele complicatii ale interventiilor hemostatice si de reanimare.

Sindromul hemoragic este principala cauza de mortalitate materna conform ghidurior clinice de Obstetrica-Ginecologie si statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
pareri forum sindrom hemoragic supraacut postpartum

Hemoragia post-partum este o complicatie care poate sa apara atât în cazul femeilor care nasc natural, cât si prin operatie cezariana.

Conform datelor OMS (Organizatiei Mondiale a Sanatatii), 529.000 cazuri de mortalitate materna au loc anual, sau 400 la 100.000 nn vii.

În fiecare minut moare 1 femeie. 25% dintre aceste decese materne se datoreaza hemoragiilor postpartum.

Aceste hemoragii postpartum reprezinta cea mai raspândita cauza a mortalitatii materne în lume.

Rata (indicele) mortalitatii materne si cauzele mortalitatii materne, sunt considerate ca doi dintre cei mai importanti indicatori ai sanatatii materne.

Mortalitatea materna este un important indicator al performantei sistemului de sanatate chiar si în tarile dezvoltate, unde decesele materne sunt foarte rare.

In aceste tari decesele materne sunt percepute ca evenimente semnal pentru eficacitatea si calitatea îngrijirilor pre, intra si postnatale.

Revenind la Sindormul Hemoragic Supra-Acut PostPartum deseori sursa hemoragiei este cunoscuta, dar NU întotdeauna putem prognoza finalul acestei patologii.

Deseori hemoragia Supra-Acut PostPartum este combinata cu sindrom algic pronuntat, care, chiar în hemoragii neînsemnate provoaca consumul rapid al mecanismelor de compensare si protectie;

Hemoragia în nastere deseori apare pe fondalul evolutiei agravate a actului nasterii, extenuarii parturientei, când rezistenta la hemoragie este considerabil diminuata.

Principalele simptome ale hemoragiei postpartum

Fiecare femeie poate avea simptome diferite. Printre cele mai frecvente se numara:
  • sangerare necontrolata 
  • scaderea tensiunii arteriale 
  • cresterea frecventei cardiace 
  • scaderea numarului de celule rosii (hematocrit) 
  • inflamatie si durere a tesuturilor din zona vaginala si perineala. 

Simptomele de hemoragie postpartum pot fi asemanatoare cu cele ale altor conditii sau probleme medicale. Intotdeauna se va consult medicul pentru un diagnostic.

Cauzele cele mai frecvente ale hemoragiei PostPartulsunt atonia uterina si laceratiile vaginului si colului.

Alte cauze de hemoragie in post-partum sunt:
  • epiziotomia larga; 
  • ruptura uterina; 
  • atonia uterina este favorizata de: anestezia generala cu compusi halogenati, hipotensiune arteriala care determina scaderea perfuziei miometriale, uterul supradestins (hidramnios, gemelara, macrosomie), travaliu prelungit, travaliu precipitat, travaliu declansat si condus cu oxitocina, multiparitate, corioamniotita; 
  • retentia tesutului placentar; 
  • defecte de coagulare; 

Nu se poate ignora si faptul ca atitudinea gresita in timpul nasterii, in sensul stimularii manuale a uterului care este deja contractat, va impiedica mecanismul fiziologic al detasarii placentare, determinand separarea incompleta a placentei si cresterea pirderii de sange.