Cercetatorii sunt de parere ca Propranolol-ul este UTIL in tratamentul Melanomului.

Noi studii clinice arata ca Beta-blocantele pot stimula Imunoterapia si creste speranta de viata a pacientilor care sufera de melanom!

Rezultatele cercetarii de fata au aratat ca Propranololul a intarziat in mod semnificativ cresterea tumorii si a crescut rata de supravietuire in cazurile in care tratamentul medicamentos a fost insotit de imunoterapie.

Cercetarile arata ca reducerea nivelului de stres fiziologic prin intermediul beta-blocantelor Propanolol poate contribui la stimularea efectelor imunoterapiei si creste speranta de viata in randul pacientilor ce sufera de melanom.

Aceasta a fost concluzia Dr. Joseph Drabick, profesor de medicina in cadrul Universitatii din Pennsylvania, unul dintre membrii echipei de cercetare.
Propranolol pareri pozitive tratament melanom malign

Pentru a ajunge la aceste constatari, echipa de la Universitatea din Pennsylvania a analizat datele medicale a 195 de pacienti ce sufereau de melanom metastatic si care au primit tratament cu imunoterapie pe o perioada de cinci ani.

62 dintre acestia pacienti au primit si tratament medicamentos pe baza de beta-blocante cu beta1 si beta-blocante Propranolol.

Desi a existat o mica diferenta in ceea ce priveste durata de viata a pacientilor ce urmau tratamentul medicamentos cu Propranolol si cei care participau doar la imunoterapie, rezultatele studiului arata ca speranta de viata a fost semnificativ mai mare in randul celor dintai.

La cinci ani dupa efectuarea imunoterapiei, aproximativ 70% dintre pacientii carora li s-au administrat beta-blocante Propanolol se aflau inca in viata, prin comparatie cu numai 25% dintre cei care au luat primul tip de beta-blocante sau au urmat numai sesiunile de imunoterapie.

Propranolol apartine clasei de medicamente beta-blocante neselective si este indicat pentru hipertensiune arteriala, profilaxia crizelor de angina pectorala, tratamentul de lunga durata dupa infarct miocardic acut etc.

Numarul cazurilor de melanom este in crestere de cel putin trei decenii. Acest tip de cancer este de 20 de ori mai frecvent la oamenii albi, comparativ cu afro-americanii.

In mare, riscul de a face melanom este de aproximativ 2% pentru albi (unul din 50), dar este mult mai mic pentru persoanele cu pielea mai inchisa la culoare: de exemplu 0,1% pentru negri si 0,5% pentru hispanici.