Recomandari despre PANCREATITA. Ce este, cum se manifesta Pancreatita, complicatii si tratament.

Recomandari simple despre Pancreatita  o inflamație a pancreasului, care ignorata poate duce la mari probleme de sanatate.

Pancreasul este o glandă localizată în partea stângă a cavității abdominale. Extremitatea sa dreaptă este situată în contact cu duodenul, iar extremitatea sa stângă se situează în interiorul pediculului splenic.

Pancreasul secretă sucul pancreatic (un lichid bogat în enzime care digeră proteinele, grăsimile și carbohidrații) și doi hormoni antagoniști, insulina și glucagonul. Secreția este condusă in duoden prin canalul pancreatic. 

Exista mai multe tipuri de pancreatita

1) Pancreatita acută evoluează dramatic cu stare de șoc, durere epigastrică violentă, grețuri, vărsături și crampe abdominale
recomandari pareri pancreatita complicatii tratament

Poate apărea în litiaza biliară, alcoolismul cronic și ulcerul duodenal. Poate fi confundată, ca simptome, cu ulcerul peptic.

Tratamentul constă în repaus alimentar, perfuzii cu lichide de înlocuire și medicamente anticolinergice.

Pancreatita recidivantă, în care simptomele sunt recurente și mai puțin severe, poate fi asociată cu litiaza biliară sau cu alcoolismul.

Prevenirea aparitiei pancreatitei acute se face in primul rand prin extirparea calculilor biliari și reducerea alcoolului și a grăsimilor din alimente.

Se poate interveni și chirurgical pentru îmbunătățirea drenajului canalului pancreatic.

2) Pancreatita cronică este o inflamație cronică a pancreasului, caracterizată printr-un proces inflamator interstițial cu evoluție spre fibroză pancreatică inter și intratubulară.

Astfel, apare insuficiența pancreatică ce duce la malabsorbție și diabet zaharat. Pancreasul prezintă frecvent calcificări vizibile la examenul radiologic. 

Malabsorbția se tratează cu o dietă slabă în grăsimi și suplimente de enzime pancreatice, iar diabetul zaharat cu insulină.

Pentru confirmarea diagnosticului de pancreatita, se recomandă o serie de investigații de specialitate:
  • hemograma, cu determinarea hematocritului, hemoglobinei, 
  • teste pentru funcția renală, hepatică, calcemia, determinarea gazelor sanguine, 
  • determinarea nivelului amilazemiei și lipazei serice. 

Alte teste pentru confirmarea diagnosticului de pancreatita pot include: radiografia abdominală, tomografia abdominală.

Iata si care sunt cele mai importante complicatii aparute in pancreatita.

In pancreatita acută pot apărea frecvent: insuficiența renală acută, insuficiența respiratorie acută, ascita, abcesul sau chistul pancreatic, insuficiența cardiacă.

În pancreatica cronică pot apărea următoarele complicații: malnutriția, chisturi pancreatice, abcesul pancreatic, creșterea glicemiei sau diabetul zaharat, scăderea rezistenței oaselor, stenoza canalului biliar comun, cancerul de pancreas.

Pancreatita (acuta si cronica) poate fi prevenita prin limitarea consumului de alcool, modificarea dietei cu reducerea alimentelor bogate în grăsimi, îndepărtarea factorilor de risc: 
  • obezitate, 
  • hipertrigliceridemie, 
  • hipertensiune arterială 
  • controlul adecvat al diabetului zaharat.