Recomandari medicale Angina Pectorala prevenire si tratament.

Angina pectorala reprezinta o durere in piept resimtita de bolnav si care apare urmare a aprovizionarii necorespunzatoare a muschiului inimii (miocardul) cu oxigen.

Bolnavul de angina pectorala descrie durerea ca „o strângere de piept” la efort (mers rapid, urcatul scarilor, ridicare de greutati) sau la intemperii (frig, vânt), cu durata de câteva minute si insotita de dificultati de respiratie.

Cauza cea mai frecventa a irigarii slabe a miocardului este strâmtorarea arterelor inimii (coronarelor) prin depunerea de colesterol in acestea, de-a lungul timpului.

Ce trebuie sa stii despre angina pectorala. Nu orice durere aparuta in zona pieptului este durere de inima, o proportie importanta dintre acestea având o alta cauza (durere reumatica, junghi pulmonar/pleural, durere de sân, zona zoster etc.).
angina pectorala recomandari tratament prevenire

Colesterolul si angina pectorala Acest proces se produce mai mult la anumite categorii de populatie care cumuleaza anumiti factori predispozanti:
  • diabet zaharat, 
  • fumat, 
  • nivel crescut de colesterol „rau” – LDL sau nivel scazut de colesterol „bun”, protectiv – HDL, 
  • nivel crescut de trigliceride – alte grasimi care infunda coronarele, 
  • obezitate, 
  • hipotiroidie, 
  • sedentarism

Angina vasospastica Aceasta reprezinta o forma mai rara de angina pectorala si se produce prin strângerea brusca (spasm) a unei coronare, provocata de un factor declansator (frig, mâncaruri sau bauturi reci, respiratie anormala ca frecventa – hiperventilatie – la emotii, enervare etc.) sau folosirea indelungata a contraceptivelor orale.

Cum prevenim angina pectorala Mai intâi trebuie sa eviti strâmtorarea coronarelor. Aceste lucru este simplu si eficient (majoritatea tarilor occidentale si SUA au reusit, aplicând programe de preventie si de educatie a populatiei).

Consuma cât mai putine alimente bogate in colesterol (carne de porc si de oaie, lactate si brânzeturi integrale), renunta la fumat, fa zilnic miscare si mentine-ti greutatea corporala in limite normale.

Si daca te îmbolnavesti de angina pectorala? Daca, totusi, nivelul de colesterol se situeaza la limite de risc (peste 200 mg/dl colesterol total; peste 160mg/dl LDL-colesterol; sub 45 mg/dl HDLcolesterol; peste 170 mg/dl trigliceride) este datoria medicului curant sa instituie tratament pentru corectarea deficientei.

Daca boala este deja instalata, exista tratamente care fi e imbunatatesc irigarea miocardului, fie reduc cererea inimii de oxigen sau cresc randamentul folosirii oxigenului in celula miocardica.

Alegerea medicamentelor adecvate trebuie sa revina numai medicului de specialitate si niciodata unor „binevoitori si atoatestiutori“ din anturajul bolnavului.

Tot medicul va elimina din tratament medicamente care pot agrava sau provoca angina. De cele mai multe ori se obtine ameliorarea sau remisia acuzelor bolnavului.

Ce facem daca angina pectorala se agraveaza.  In rarele cazuri de agravare a bolii (dureri mai frecvente, mai indelungate, modificarea in rau a electrocardiogramei – ECG sau la testul de efort) pacientul va fi trimis spre un centru specializat in dilatarea coronarelor strâmtorate.

Când aceasta nu este posibila, se va recomanda implantarea de noi vase prin operatia de by-pass aorto-coronarian.