RECOMANDARI Obstructia de canal Lacrimal care afecteaza 5% din nou-nascuti.

Daca in mod normal lacrimile se scurg din ochi prin acest canal pâna in nas, la nou-nascutii diagnosticati cu  obstructie de canal exista o membrana care se interpune in pasajul lacrimilor.

Simptomele obstructiei de canal devin manifeste in prima luna de viata la un procent de 80-90 % din nou-nascuti.

In general, s-a observat clinic ca parintii se prezinta la oftalmolog pentru ca observa o lacrimare mai accentuata a unuia sau ambilor ochi (in termeni medicali se numeste epifora) sau secretii mucopurulente pe marginea pleoapelor si la nivelul genelor.

Presiunea digitala la nivelul sacului lacrimal pozitionat in unghiul intern al ochiului poate produce un reflux de secretii mucopurulente prin intermediul canalului lacrimal. Acest reflux reprezinta o confirmare a diagnosticului.
recomandari tratament Obstructie de canal lacrimal

In urma unui istoric medical complet si a unei examinari atente, medicul oftalmolog face un diagnostic diferential impreuna cu alte afectiuni care se pot manifesta in mod asemanator din punct de vedere a simptomatologiei:
  • atrezia de punct lacrimal (lipsa punctului prin care se scurg lacrimile), 
  • conjunctivite,
  • blefarite caracterizate prin prezenta de cruste pe marginea pleoapelor, 
  • glaucomul congenital ce se poate manifesta doar prin simpla lacrimare abundenta. 

Un control oftalmologic facut din timp poate pune un diagnostic si poate orienta in mod eficient parintii catre etapele de tratament care trebuie urmate in functie de patologie.

Recomandari medicale in tratamentul obstructiei de canal.

Initial se va incearca din punct de vedere medical un tratament conservator care consta intr-un masaj al sacului lacrimal si administrarea de picaturi cu antibiotic.

Masajul are rolul de a elibera ductul nazolacrimar de secretiile mucopurulente prin aplicarea presiunii.

Medicul oftalmolog trebuie astfel sa instruiasca atent parintii de modul in care trebuie efectuat masajul.

Masajul special se repeta de mai multe ori pe zi, iar rata de succes a tratamentului conservator in primele sase luni de viata este de 70-90%.

Recomandari daca simptomele Obstructiei de canal persista

Daca dupa vârsta de sase luni simptomatologia persista, se intervine chirurgical printr-o dezobstructie mecanica a canalului nazolacrimal.

Interventia chirurgicala este de scurta durata si se face sub anestezie generala. Mai precis, medicul oftalmolog introduce o sonda speciala pentru cai lacrimale care sa rupa membrana ce impiedica traseul normal al lacrimilor, dupa care se fac spalaturi cu o solutie de antibiotic, antiinflamator si ser fiziologic.

Desi vârsta la care se recomanda primul sondaj este controversata, rata de succes a interventiei este mai mare daca sondajul se efectueaza inaintea vârstei de un an. In cazul in care primul sondaj nu rezolva problema, interventia poate fi repetata.

Daca se asteapta prea mult sau daca, in ciuda sondarii, simptomatologia persista, se poate reinterveni prin introducerea unui tub de silicon pe canalul lacrimonazal.

Acesta se va mentine timp de trei-patru luni pentru a asigura vindecarea canalui in jurul tubului de silicon – stenoza canalului.

Alte metode mai rar utilizate sunt dacriocistoplastia cu balon (o sonda cu balonas la capat care mentine deschis un canal lacrimal blocat ).

In cazul in care toate interventiile anterioare esueaza, exista posibilitatea dacriocistorinostomiei (realizarea unui canal nou).