RECOMANDARI reducerea Stresului care cauzeaza Probleme Imunitare.

Inainte de a vedea cateva recomandari de bun simt privind reducerea stresului sa vedem cum acesta ne poate cauza probleme importante de sanatate.

Este demonstrat clinic ca stresul afecteaza si sistemul imunitar prin cresterea numarului de leucocite peste limitele normale, declansand inflamatii.

Stresul pe termen scurt favorizeaza transferul celulelor care lupta impotriva infectiilor, denumite limfocite, din fluxul sangvin la nivelul pielii, ceea ce poate ajuta la blocarea infectiei si la accelerarea vindecarii, conform parerii anumitor cercetatori.

Pe de alta parte, stresul pe termen lung pare sa aiba efecte potential daunatoare asupra anumitor celule imunitare.
pareri recomandari reducerea stresului metode eficiente

Cand suntem stresati, corpul nostru produce mai mult cortizol, iar studiile arata ca acesta interfereaza negativ cu sistemul imunitar, intervenind scaderea imunitatii generale a persoanei afectate.

Semnele acestei scaderi nu trebuie ignorate pentru ca pot masca inceputul unor afectiuni.

Asa cum aratam si mai sus, daca suferi de o stare generala de apatie, lipsa de chef sau energie, racesti tot mai des si aceste simptome sunt prezente pe o perioada mai lunga, este cazul sa investighezi mai amanuntit starea ta de sanatate.

Cortizolul aflat de mai mult timp in sange genereaza o rezistenta a corpului la acest hormon iar acesta nu mai raspunde corect si creste productia de citokine care ajuta inflamatia in loc sa o reduca, in timp ce productia de limfocite este diminuata, limfocitele avand rolul de a distruge microorganismele care ataca corpul uman.

Stresul cronic contribuie la imbatranirea prematura prin mecanismul de scadere a telomerilor (celule aflate la capatul cromozomilor) care au rolul de a reinnoi celulele. Astfel apar ridurile, slabirea muschilor faciali si a vederii.

1) Prima recomandare privind reducerea stresului se refera la SOMN.

Relatia dintre somn si stres poate fi un ciclu vicios. Prea mult lucru si anxietate contribuie la lipsa de somn, iar lipsa de somn contribuie la si mai mult stres si anxietate.

Chiar si in perioadele aglomerate, incercati sa va faceti timp pentru „un pui de somn”. 15-30 de minute de somn in mijlocul zilei pot valora foarte mult pentru linistea, eficienta si sanatatea voastra.

2) A doua recomandare prvind reducerea stresului este PAUZA de ATITUDINE - 30 de secunde sunt suficiente pentru ca ritmul alert al inimii sa se linisteasca. De aceea, medicii recomanda angajarea inimii si mintii voastre intr-o gandire pozitiva.

Se poate incepe prin a vizualiza cu ochii mintii orice ar putea declansa sentimente pozitive: imaginea copilului dvs., a partenerului de viata, animalelor de companie, o imagine placuta de vacanta sau orice altceva ce v-ar face sa respirati incet, lent sa va relaxati muschii tensionati si incordati si sa zambiti.

Atitudinea emotionala pozitiva poate calma si echilibra ritmul inimii, contribuind la sentimente de relaxare si pace.

3) A treia recomndare se refera la RELAXAREA Activa. Relaxarea nu înseamna neparat singuratate.

Este extrem de util sa vorbesti cu prietenii în momentele grele, asa ca nu ar fi rau sa îti faci un obicei din asta.

Chiar si un apel telefonic rapid când esti în drum spre casa va echilibra in mod eficient nivelul de stres.