RECOMANDARI Tratamentul Herpesului. Cauzele aparitiei herpesului si simptome.

Inainte de a vedea care sunt cauzele aparitiei herpesului si cateva din recomandarile privind tratamentul, iata cateva lucruri pe care poate nu le stiati.

Peste 90% din oameni au în organism anticorpi care lupta împotriva HSV, ceea ce înseamna ca au fost infectati la un moment dat cu virusul HSV. De obicei, acest lucru s-a întâmplat în copilarie.

Virusul herpetic poate supravietui câteva zile în periuta de dinti, existând pericolul reinfectarii daca nu schimbi periuta.

Erupția herpetică este rezultatul unei infecții virale recurente și constă în apariția de vezicule unice sau multiple, pline cu lichid seros, localizate la nivelul pielii sau al mucoaselor.

Infecția localizată se întâlnește frecvent la copii. Virusul se răspândește prin contact direct, adesea necesitând un contact intim, pătrunzând în organism la nivelul tegumentelor sau al mucoaselor lezate.
pareri recomandari herpes tratament simptome

Virusul rămâne în stare latentă la nivelul ganglionilor senzitivi, iar erupțiile herpetice recurente sunt  declanșate de expunerea la soare, de febră, stres sau imunosupresie.

Virusul implicat este virusul Herpes Simplex (VHS I).

Există două tipuri de VHS: tipul I – produce herpesul labial (al buzelor) și keratoconjunctivita și tipul II VHS II) – se transmite pe cale  genitală și infectează zona genitală și pe cea anală.

Cercetătorii consideră că există o legătură între infecția cu VHS II și dezvoltarea cancerului de col uterin deoarece majoritatea pacientelor care prezintă acest tip de cancer au în sânge anticorpi împotriva VHS II.

Alte cauze ale apariției herpesului pe fondul infectării cu HSV sunt: 
  • boli care implică febra (cum ar fi gripa, infecțiile pulmonare); 
  • expunerea la soare; 
  • expunerea la vânt puternic; 
  • schimbările hormonale (cum ar fi cele din perioada menstruației); 
  • chiar si stresul.

Simptomatologia hepresului este urmatoarea. Leziunile herpetice apar la nivelul mucoasei bucale, al buzelor, al conjunctivei, al corneei și al organelor genitale. 

La început apare o porțiune roșiatică și senzație de arsură sau furnicătură locală, ulterior dezvoltându-se la acest nivel grupuri de vezicule mici. După câteva zile se usucă fără a lăsa urme sau cicatrici.

Tratamentul leziunilor superficiale constă în aplicarea locală a medicamentelor antivirale. Zona trebuie spălată cu apă și săpun pentru a favoriza uscarea leziunilor.

Suprafața trebuie uscată bine deoarece dacă este lăsată umedă va favoriza accentuarea leziunilor și vindecarea va fi mai lentă. Dacă veziculele se suprainfectează bacterian, se vor aplica antibiotice  locale. 

În infecțiile grave cu VHS I sau VHS II aciclovirul administrat sistemic este medicamentul cel mai eficient.

Aciclovirul este singurul medicament care acționează la nivelul ADN-ului viral al HSV.