CAUZE Infectii gastrointestinale si alte afecţiuni digestive de la Escherichia coli la Enterocolita.

Parerea unanima este ca afectiunile digestive pot avea cauze diverse: igiena necorespunzatoare, dieta dezechilibrata, stil de viata dezordonat (cu nerespectarea orarului meselor principale, stres, lipsa de miscare), exacerbarea viciilor (fumat, alcool), factorii genetici, administrarea unor tratamente care pot dezechilibra flora intestinala.

Daca asupra geneticii, desigur, nu putem interveni, în schimb cu siguranta putem preveni neplacerile digestive cu urmatoarele masuri profilactice, care sa înlature ceilalti factori de risc

Afectiunile digestive pot aparea din mai multe cauze, cele mai frecvente fiind: o alimentatie necorespunzatoare, consumul de tutun si alcool, factorii genetici, stresul, dar si dezechilibrul florei intestinale.

Aparatul digestiv este populat în mod natural de milioane de bacterii din peste 400 de specii (ceea ce numim a fi flora intestinala).
pareri cauze bolile digestive cauze

Aceasta retea extraordinara de micoroorganisme se bazeaza insa pe un echilibru foarte delicat între bacteriile bune si bacteriile cu potential daunator (bacteriile rele).

Atunci când imunitatea organismului este slabita sau urmati un tratament pe baza de antibiotice, acest echilibru fin se poate rupe, aparând numeroase dezechilibre la nivel digestiv cum ar fi:
  • maladia Crohn,
  • colita ulcerativa, 
  • cancerul de colon, 
  • gastroenteritele si multe altele.

Iata in continuare câteva dintre bacteriile daunatoare pentru organism si ce afectiuni pot declansa pentru sistemul digestiv:

Infectia cu Salmonella se face prin expunerea la alimente, lichide contaminate (oua) sau prin contact cu animale infectate (reptile).

Manifestarile bolii includ diaree, febra si crampe abdominale.

Enterocolita e o boala a colectivitatii si reprezinta inflamatia mucoaselor colonului si a intestinului subtire. Este declansata de existenta rotavirusului.

Adenovirusurile sau enterovirusurile pot fi responsabile pentru aparitia enterocolitei.

Sindromul de intestin iritabil reprezinta o afectiune frecventa a tubului digestiv si reprezinta o tulburare functional-intestinala în care durerea si disconfortul abdominal se asociaza cu modificari ale tranzitului intestinal (constipatie, diaree).

Este o afectiune cronica, fiind unul dintre motivele de consult gastroenterologic.

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care poate cauza infectii serioase, simptomele fiind asociate cu boli diareice severe, numite sindrom hemolitic uremic. Îmbolnavirea se face prin intermediul carnii insuficient preparata termic, fructe si legume insuficient spalate.

Helicobacter Pylori este cea mai frecventa infectie cronica la oameni si este principala cauza de gastrita si ulcer peptic atat la adulti cat si la copii. Principala cauza a infectarii este igiena deficitara (lipsa spalarii pe mâini si a spalarii alimentelor infectate).

Intoleranta alimentara presupune o reactie de respingere la anumite alimente sau componente de baza ale acestora, tradusa la nivelul intestinului printr-un deficit de absorbtie a nutrientilor esentiali pentru organismul uman si prin multiple tulburari digestive si nu numai.

Întregul organism uman este afectat în urma consumului alimentelor la care avem intoleranta alimentara.