Compoziția Vaccinurilor antigripale 2018 -2019 a fost stabilita de OMS.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a dat publicitatii compozitia Vaccinului Antigripal pentru sezonul 2018 - 2019 pentru locuitorii emisferei nordice.

Înlocuirea periodică a virușilor conținuti în vaccinurile antigripale este necesară pentru ca vaccinurile să fie eficiente datorită naturii evolutive constante a virusurilor gripale (sufera mutatii rapide).

De două ori pe an, OMS organizează consultări cu un grup de experți pentru a analiza datele legate de evolutia virusului gripal generate de sistemul global de supraveghere și răspuns impotriva gripei (GISRS) și emite recomandări privind compoziția vaccinurilor antigripale pentru următorul sezon de gripă.

Aceste recomandări sunt utilizate de agențiile naționale de reglementare a vaccinurilor și de companiile farmaceutice pentru a dezvolta, produce vaccinuri împotriva gripei.
compozitie vaccin antigripal 2018 2019

Se recomandă ca vaccinurile quadrivalente pentru utilizare în sezonul gripei din emisfera nordică 2018-2019 să conțină următoarele:

• un virus A / Michigan / 45/2015 (H1N1) pdm09;
• un virus A / Singapore / INFIMH-16-0019 / 2016 (H3N2);
• un virus B / Colorado / 06/2017 (B / Victoria / 2/87); și
• un virus B / Phuket / 3073/2013 (B / Yamagata / 16/88).

Se recomandă ca virusul gripal B din vaccinurile trivalente pentru utilizarea în sezonul gripei in emisfera nordică 2018-2019 să fie:

• B / Colorado / 06/2017 asemănător cu virusul B / Victoria / 2/87.

Raceala si gripa sunt cele mai frecvente infectii respiratorii care apar în anotimpul rece. De cele mai multe ori ele sunt confundate, dar ce trebuie de fapt sa cunoastem despre aceste afectiuni?

Raceala comuna este o afectiune mai  usoara decât gripa si dureaza mai putin. Este numita „comuna” pentru ca reprezinta infectia respiratorie sezoniera cea mai frecventa, fiind pe primul loc printre motivele de prezentare la cabinetul medical si de absenta de la scoala sau de la locul de munca.

Gripa are evolutie mai severa si poate avea complicatii mai grave (de exemplu pneumonia).

Gripa este cauzată de virusurile gripale. 

Simptomele gripei sunt mai severe, apar rapid și includ dureri de gât, febră, dureri de cap, dureri musculare, tuse și stare generală alterată (senzaţia de slăbiciune generala caracteristică bolii). La copii este obișnuită asocierea febrei cu diaree și vărsături.

Tratamentul medicamentos al gripe se face la indicația medicului de familie, deoarece în unele cazuri pot fi necesare și antibiotice.

Tratamentul simptomatic al gripei, identic cu cel administrat în cazul răcelii, nu tratează infecția virală, ci reduce disconfortul cauzat de simptomele gripale.