Cum se curata nasul la Copii sub 3 luni si cei peste 3 luni. Sfaturi simple.

Pentru mentinerea sanatatii mucoasei nazale, a cailor aeriene respiratorii, a urechilor se impune asigurarea unei bune igiene a foselor nazale.

Se recomanda suflarea periodica si eficienta a nasului; se mai pot folosi, atât solutiile cât si spray-urile cu aline izotone (ser fiziologic concentratie NaCl 0,9%).

Bebelusii care nu pot respira prin nas, vor respira prin gura, rezultand un risc mai mare de a contracta boli ale cailor respiratorii superioare.

Aceste solutii folosesc la spalarea secretiilor nazale aflate in exces, indeparteaza microbii, particulele de praf, alergenii, asigurând o mucoasa nazala curata.
sfaturi curatirea nasului la copii sub 3 luni

Astfel curatata se va asigura calitatea „prepararii aerului“ necesar organismului si un efect maxim pentru eventualele solutii sau spray-uri decongestionante nazale prescrise de medicul specialist – acestea vor actiona pe toata suprafata mucoasei nazale, si nu pe secretiile care stagneaza in nas.

In timpul episoadelor acute de obstructie nazala se recomanda toaletarea de cel putin trei ori pe zi a nasului cu „apa de mare“.

Este bine ca si in afara perioadelor in care copilul sufera de o obstructie nazala acuta, parintele sa-l puna sa-si sufle bine nasul inainte de culcare, iar in cazul in care nu este multumit de rezultat sa curete nasul.

Secretia nazala continand patogeni, poate ajunge in faringe si poate duce la afectiuni ale tubului digestiv, dureri de stomac, varsaturi sau diaree.

Astfel evitam aparitia majoritatii complicatiilor nazale si otice.

In cazul in care nu se reuseste asigurarea unei respiratii nazale bune, parintele este sfatuit sa prezinte copilul la medicul specialist pediatru sau ORL-ist.

Cum se curata nasul la copilul sub 3 luni

La copilul mic se prefera toaletarea foselor nazale cu solutie salina izotona – ser fiziologic 0,9%. In acest scop, copilul va sta cu capul pe spate sau intins in pat si i se vor administra câte doua-trei picaturi de ser fiziologic in fiecare nara.

O manevra utila este efectuarea toaletarii foselor nazale inainte de masa; la câteva minute dupa ce i se administreaza picaturile nazale copilul va fi alaptat (biberon, sân).

O asftel de toaletare efectuata de pâna la trei ori pe zi asigura, in perioadele in care sugarul are nasul mai infundat, o respiratie nazala mai buna, in cazul in care secretiile nazale sunt abundente se pot aspira de la nivelul foselor nazale cu pompita cu vârful de silicon moale (cu grija pentru a nu provoca leziuni ale mucoasei; pompita este disponibila in farmacii).

Cum se curata nasul la copilul peste 3 luni

Se prefera toaletarea nasului cu solutie salina de spray nazal („apa de mare“ – solutie de ser fiziologic 0,9%).

Pentru aceasta, copilul va sta in sezut sau in picioare, cu capul usor aplecat inainte (in cazul in care spray-ul contine gaz propulsor) sau intins pe pat (in cazul spray-urilor fara gaz).

Se pozitioneaza pulverizatorul intr-o nara si se apasa ferm, pulverizând paralel cu orizontala, catre spatele nasului, paralel cu cerul gurii timp de doua-trei secunde; apoi la fel la cealalta nara.

Se poate folosi si solutia salina de ser fiziologic – câteva picaturi in fiecare nara.

Dupa câteva minute i se va solicita sa sufle bine nasul câte o nara, pe rând; in cazul copiilor care nu stiu sa sufle nasul si care inca se alimenteaza la biberon se prefera toaletarea nasului inainte de masa.