ALIMENTELE foarte procesate duc la un RISC crescut de CANCER!

Noi pareri medicale Dieta - Risc de Cancer. Un nou studiu clinic efectuat de cercetătorii francezi stabileste o legătura clara între consumul de alimente ultra-procesate și apartitia si evolutia cancerului.

Alimentele foarte procesate includ preparate din carne de pui și pește, chifteluțe, pâine, chifle, bomboane, bomboane, dulciuri, prăjituri, fidea și supe, mâncăruri congelate și gata de mâncare, sucuri, băuturi îndulcite etc.

Acestea și alimentele obținute din zaharuri, uleiuri și grăsimi au fost din totdeauna cunoscute a fi dăunătoare atunci când fac parte din regimul alimentar obișnuit, însă aceasta este prima dată când un studiu amplu demonstrează gradul real de afectare a sanatatii cauzat de consumul acestor alimente.
pareri medicale alimentatie sanatoasa si cancerul

Echipa de cerecetatori francezi a analizat 104 980 de persoane și a constatat că consumul regulat și crescut al acestor alimente este legat intrinsec de riscul de cancer.

Echipa de cercetători de la Universite Sorbonne Paris Cite a efectuat sondaje de masă pentru a verifica ceea ce consumau oamenii.

Ei au analizat mai ales femeile de vârstă mijlocie, cate au fost urmărite pentru o durată medie de cinci ani.

Studiul a fost intitulat "Consumul de alimente ultra-procesate si riscul de cancer: rezultate din cohorta prospectiva NutriNet-Santé". Rezultatele au fost publicate in ultimul numar al revistei medicale British Medical Journal.

Rezultatele studiului au arătat că, cu o creștere cu 10% a prezenței acestor alimente ultraprocesate în dietă, riscul de detectare a cancerului a crescut cu 12%.

Ei au descoperit deasemenea ca 18% din dieta a persoanelor fizice incluse in studiu a constat in alimente ultra-procesate.

În medie, în rândul acestei populații a fost detectată anual o medie de 79 de cancere la 10000 de persoane.

Ei au remarcat si faptul ca, cu o crestere de 10% a introducerii alimentelor procesate in dieta, riscul de cancer ar creste cu noua cazuri de cancer la un numar de 10.000 de oameni pe an.

Echipa a concluzionat la finalul studiului, ca aceste rezultate ca in principal cresterea rapida a consumului alimentelor ultra-procesate ar putea conduce o crestere semnificativa a cazurilor de cancer in urmatoarele decenii.

Sunt necesare insa studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări, dar asocierea alimente ultraprocesate/cancer a fost clară.

Cercetatorii francezi explică concluziile prin faptul că persoanele care mâncau cantități mai mari de alimente prelucrate în dietele lor au mai multe șanse să fumeze, să obțină mai puțin exerciții fizice și să consume calorii suplimentare.

Acești factori impreuna cu faptul că este mai probabil să se ia si contraceptive orale, pot contribui la riscul suplimentar de cancer.

Potrivit Prof. Linda Bauld, Cancer Research UK, dieta, cresterea in greutate si cancerele au fost puse intr-o stransa legatura si inainte. Insa acest nou studiu serveste ca un "semnal de avertizare" aratand ca adoptarea unei diete sanatoase poate fi de ajutor in mai multe moduri.

Ea a recomandat o dieta care sa includa o multime de fructe, legume si fibre.