Dieta VEGETARIANA îmbunătățește Markerii Diabetului la adulții cu probleme de greutate.

O dieta vegatriana imbunatateste functia beta-celulara si sensibilitatea la insulina la adultii supraponderali fara istoric de diabet zaharat, este de parere un nou studiu publicat in "Physicians Committee for Responsible Medicine".

Măsurarea funcției celulelor beta (care secretă insulină - 70%), care stochează și eliberează insulina, poate contribui la evaluarea riscului viitor de diabet de tip 2.

Studiul a repartizat la întâmplare participanții la studiu - care au fost supraponderali și care nu au avut un istoric de diabet - intr-un grup de intervenție sau intr-un grup de control într-un raport 1: 1.

Timp de 16 săptămâni, participanții la grupul de intervenție au urmat o dietă vegetariană cu conținut scăzut de grăsime, bazată pe fructe, legume, cereale integrale și leguminoase fără limită de calorii.
opinii medicale dieta vegetariana trateaza diabetul

La grupul de control nu s-au efectuat modificări ale regimului alimentar.

In niciun grup nu s-a schimbat rutina zilnica a exercițiilor fizice sau  administrarea medicamentelor pe care participantii le luau in mod curent.

Bazandu-se pe modelarea matematica, cercetatorii au stabilit ca subiectii care au avut o alimentatie pe baza de plante au prezentat un nivel crescut de secretia a insulinei comparativ cu cele din grupul martor.


Subiectii din grupul alimentar vegetarian au prezentat, de asemenea, o scădere a nivelului zahărului din sânge, atât în timpul mesei, cât și în timpul testelor de dupa masă. 

"Studiul are implicații importante pentru prevenirea diabetului zaharat", a declarat conducatorul cercetarii dr. Ph.D Hana Kahleova. 

Diabetul de tip 2 afectează aproximativ 30 de milioane de americani, iar 84 de milioane de persoane suferă de prediabet.

Prediabetul este o afectiune premergatoare diabetului, in care valorile glicemiei sunt mai mari decat in mod normal dar nu suficient de ridicate incat sa fie pus diagnosticul de diabet. 


Cercetătorii consideră că, deoarece grupul de intervenție a înregistrat o scădere a greutatii, inclusiv pierderea de grăsime corporală, rezistența la insulină de repaus a scăzut (adică sa îmbunătățit), iar ca rezultat funcția beta-celulară s-a îmbunătățit.


Acest studiu adauga noi dovezi la teoria ca alimentele sunt intr-adevar "medicamente" si ca a avea o dieta sanatoasa in care sa includem multe vegetale poate ajuta eficient la prevenirea diabetului zaharat.

Studiile anterioare au arătat că dietele vegetariene nu numai că au puterea de a preveni și inversa diabetul de tip 2, ci și că duc la scăderea în greutate, la scaderea  nivelului de colesterol, la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea numărului de boli cardiace.