EMA pareri pozitive MVASI bevacizumab alternativa la AVASTIN

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a fost de parere că, în conformitate cu cerințele UE pentru medicamente biosimilare, s-a demonstrat că medicamentul Mvasi prezintă o calitate, siguranță și eficacitate comparabile cu cele ale Avastin.

Prin urmare, agenția a considerat că, la fel ca în cazul Avastin, beneficiile sunt mai mari decât riscurile identificate. Agenția Europeana pentru Medicamente a recomandat acordarea autorizației de punere pe piață pentru Mvasi.

Mvasi este un medicament pentru tratamentul împotriva cancerului, care se utilizează pentru terapia adulților cu următoarele tipuri de cancer:
  • cancer de colon (intestinul gros) sau de rect, când s-a extins la alte părți ale organismului; 
  • cancer de sân care s-a extins la alte părți ale organismului; 
    EMA pareri pozitive MVASI bevacizumab
  • un tip de cancer pulmonar numit cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici, când este în stadiu avansat sau s-a extins ori a recidivat și nu poate fi tratat prin operație chirurgicală, inclusiv în cazurile în care celulele canceroase prezintă o mutație (modificare) a genei pentru proteina numită EGFR. Mvasi se poate folosi pentru tratarea cancerului pulmonar altul decât cel cu celule mici numai dacă acesta nu provine din celule scuamoase; 
  • cancer de rinichi (carcinom celular renal) care este într-un stadiu avansat sau s-a extins în alte părți; 
  • cancer al ovarului sau al structurilor asociate (la nivelul trompei uterine care transportă ovulul de la ovar la uter sau la nivelul peritoneului, membrana care căptușește abdomenul); 
  • cancer cervical (de col uterin) care persistă sau a recidivat după tratament, sau care s-a extins la alte părți ale organismului. 

Mvasi se utilizează în asociere cu alte medicamente împotriva cancerului, în funcție de natura eventualelor tratamente anterioare sau de prezența la nivelul cancerului a unor mutații (modificări genetice) care afectează sensibilitatea acestuia la anumite medicamente.

Mvasi conține in compozitie o substanța activă bevacizumab și este un „medicament biosimilar”.

Aceasta înseamnă că Mvasi este similar cu un medicament biologic (numit și „medicament de referință”), care este deja autorizat în Uniunea Europeană (UE). Medicamentul de referință pentru Mvasi este Avastin.

Substanța activă din Mvasi, bevacizumabul, este un anticorp monoclonal (un tip de proteină) conceput să recunoască și să se lege de factorul de creștere endotelial vascular (FCEV), o proteină care circulă în sânge și care determină creșterea vaselor sanguine. 

Legându-se de FCEV, Mvasi împiedică proteina să producă acest efect. Prin urmare, cancerul nu-și poate dezvolta propriul sistem de alimentare cu sânge, iar celulele canceroase nu mai primesc oxigen și nutrienți, ceea ce contribuie la încetinirea creșterii tumorilor.

Mvasi se poate obține numai pe bază de prescripție medicală, iar tratamentul trebuie supravegheat de un medic cu experiență în utilizarea medicamentelor împotriva cancerului.

Mvasi este disponibil sub formă de concentrat din care se prepară o soluție pentru perfuzie (picurare) intravenoasă. 

Prima perfuzie cu Mvasi trebuie să dureze 90 de minute, dar perfuziile următoare pot fi administrate într-un ritm mai rapid dacă prima perfuzie este bine tolerată. 

Doza este între 5 și 15 mg pe kilogram de greutate corporală și se administrează o dată la două sau trei săptămâni, în funcție de tipul de cancer tratat și de celelalte medicamente împotriva cancerului care se utilizează. 

Tratamentul cu Mvasi se continuă până când nu mai prezintă beneficii pentru pacient.