Noutati medicale Cancerul de TIROIDA. Incidenta tot mai CRESCUTA.

Cazurile de cancer tiroidian reprezinta peste 90% din totalul cancerelor glandelor endocrine, fiind de trei ori mai frecvente la femei decât la barbati.

Dincolo de disfunctiile tiroidiene care pot aparea pe fondul excesului sau lipsei hormonilor tiroidieni, parerea generala si cea mai mare îngrijorare ramâne aparitia cancerului de tiroida.

Incidenta actuala a cancerului tiroidian este de 9 cazuri noi la 100.000 de locuitori, în crestere de peste 300% în ultima jumatate de secol.

De altfel, cancerul tiroidian este cea mai frecventa forma de neoplazie a glandelor endocrine,  reprezentând peste 90% din totalul acestora, si este de trei ori mai frecvent la femei decât la barbati, în special la cele cu vârste cuprinse între 20 si 50 de ani.
pareri noduli tiroida pericol de cancer

Din fericire însa, este un cancer ce poate fi depistat precoce prin controale medicale periodice, insotite de examene imagistice, iar rata de supravietuire la 5 ani este de circa 98% si, respectiv, la 10 ani, de peste 90%.

Studiile de imagistica ecografica tiroidiana au decelat prezenta nodulilor tiroidieni la 50-70% din populatia Pamantului, doar 20-30% din acesti noduli fiind si palpabili.

Dar ce sunt nodulii tiroidieni, de fapt, cum se formeaza ei si de ce apar?

Nodulii tiroidieni sunt acumulari tumorale de celule si apar din cauza unor mutatii genetice care transforma comportamentul celular normal.

Conditii favorizante pentru aparitia nodulilor tiroideni, cum sunt deficitul de iod sau iradierile cervicale, exista mai ales în copilarie.

Nodulii tiroideni pot fi: benigni sau maligni, solizi, chistici functionali sau hiperfunctionali, micronoduli (<1 cm) sau macronoduli (>1 cm).

În ceea ce priveste tratamentul, totii nodulii tiroidieni cu structura mixta (partial solida, partial lichida) sau solizi au indicatie de investigare, diagnostic histologic (punctie-aspiratie cu ac fin, punctie biopsie, excizie bioptica) si excizie chirurgicala, din cauza potentialului crescut al nodulilor solizi de a se transforma, într-un interval variabil, în formatiuni canceroase.

Tumorile tiroidiene sunt tratate chirurgical în functie de localizare si de gradul de avansare. Tumorile mici si localizate periferic sunt extirpate prin hemitiroidectomie (tiroidectomie partiala).

În cazul diagnosticarii histologice a unui cancer tiroidian, solutia chirurgicala este tiroidectomia totala radicala.

Însa tiroidectomia nu este indicata ca prima masura terapeutica în formele avansate de cancer, atât local, cât si cu metastaze la distanta, situatie în care primeaza metodele oncologice neoadjuvante de tratament.

Ca si parere medicala unanima, este foarte important sa fie urmarite îndeaproape schimbarile care au loc la nivelul tiroidei.