Pareri Importanta analizelor de COAGULARE in screeningul preoperator.

Sa ne facem o parere despre analizele de coagulare în screeningul preoperator si cat de importante sunt ele pentru evolutia postoperatorie a pacientului.

Înaintea unei interventii chirugicale este utila testarea coagulabilitatii sângelui în vederea identificariii unui status hipocoagulabil.

Testarea coagularii este recomandata in general pentru:

a) evaluarea preoperatorie a riscului hemoragipar (înaintea interventiilor chirurgicale, pentru a se stabili daca nu exista riscul unei hemoragii);

b) pentru explorarea functiei hepatice la persoanele care prezinta sângerari repetate din cavitatea nazala (epistaxis), gingii (gingivoragii);
pareri medicale analize coagulare protrombina quick

c) la bolnavii sub tratament cu medicamente anticoagulante orale (antivitamine K warfarinice) pentru a urmari efectul acestora.

Ca si tip de analize, timpul de Protrombina Quick si APTT-ul sunt cele mai utile, alaturi de  determinarea numarului de trombocite.

Pentru a se determina parametrii trombocitelor, pacientul trebuie sa efectueze o hemoleucograma.

La un pacient sanatos, indicii trombocitelor trebuie sa se situeze între 150.000 – 450.000/ml.

Timpul de protrombina Quick evalueaza activitatea factorilor de coagulare sintetizati de ficat în prezenta vitaminei K: factorul II, VII si X, iar rezultatul se exprima în secunde si sub forma de INR (Internationalized Normalized Ratio) - un raport care ia în considerare sensibilitatea reactivului.

APTT este un test screening important pentru diagnosticul tulburarilor de coagulare si monitorizarea tratamentului bolilor hemoragice si trombotice.

Valorile timpului de protrombina la pacientii care urmeaza sa sufere o interventie chirurgicala trebuie sa fie cuprinse în intervalul de referinta, adica între 10,4 -12,6 secunde, care corespunde unor valori ale INR între 0,9 -1,2.

Timpul de tromboplastina partial activata (APTT) este un test global de coagulare care evalueaza „calea intrinseca” (prekalicreina, kininogenul cu greutate moleculara mare – HK, factorii XII, XI, IX, VIII)  si „comuna” a coagularii (factorii X, V, II, I)

La pacientii sanatosi, valorile APTT sunt cuprinse între 23 – 32 secunde.

Pacientii cu alungirea APTT trebuie investigati pentru stabilirea cauzei care a determinat aceasta alungire.

Durata APTT depinde de activarea factorilor V si VIII, astfel încât analiza sa fie utila pentru diagnosticul hemofiliei A.

Metoda de lucru pentru TQ si APTT este cea coagulometrica utilizând analizorul Sysmex CA 1500. Rezultatele se elibereaza în aceeasi zi.