Legătura dintre bolile de inimă și tratamentul cancerului. Noutati medicale cardio-oncologie.

Avansul medical în tratamentul cancerului a dus la creșterea numărului de supraviețuitori ai acestei boli considerate a fi una foarte grava.

Cu toate acestea, tratamente puternice, cum ar fi chimioterapia, tratamentele cu radiații și unele medicamente împotriva cancerului, vin odata cu riscurile lor, incluzând potențialul de a provoca leziuni grave și pe termen lung ale inimii.

Pentru a atenua aceste riscuri, specialiștii in cardiologie și oncologie colaborează adesea în tratarea pacienților cu cancer. Această asociere a disciplinelor clinice este cunoscută sub numele de cardio-oncologie.

Domeniul cardio-oncologic s-a format ca răspuns atât la creșterea numărului de supraviețuitori ai cancerului, cât și la necesitatea critică a clinicienilor de a lua în considerare efectele adverse cronice și pe termen lung  pe care tratamentul oncologic il area asupra pacienților.
pareri bolile de inima si tratamentul cancerului riscuri asumate

De exemplu, insuficiența cardiacă - dezvoltată în timpul sau după terminarea tratamentului pentru cancer - reprezinta o complicație bine cunoscută care poate influența supraviețuirea pacientului și calitatea vieții acestuia.

Studiile clinice au arătat, de asemenea, că supraviețuitorii cancerului au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare (CVD) care pot duce deces la toate grupele de vârstă.

De fapt, factorii individuali de risc cardiovascular cum ar fi hipertensiunea la un supravietuitor al cancerului par a avea un risc mai mare decat hipertensiunea la un individ fara antecedente de cancer.

Având în vedere aceastea, principalele obiective ale cardio-oncologiei sunt de a depista și de a controla în mod activ factori de risc cardiovasculare modificați la pacienții cu cancer.

Pentru pacienții care prezinta un risc crescut de apariție a bolilor de inimă, este esențială punerea în aplicare a strategiilor care se concentrează pe detectarea precoce a cardiotoxicității sau a afectării inimii.

Aceste strategii pot include:
  • Trimiterea pentru diagnostic la un medic cardio-oncolog cât mai devreme posibil
  • Obținerea unei ecocardiograme   înainte de a începe tratamentul pentru cancer
  • Evaluarea periodică a pacienților pentru semne și simptome clinice care pot indica probleme cu privire la posibilele disfuncții cardiace

O echipă clinică ar trebui să evalueze și să managerieaze în mod regulat factorii de risc cardiovascular.

Un stil de viață sănătos pentru inimă ar trebui luat in calcul ca parte a îngrijirii pe termen lung.

Din fericire, a urma un stil de viață sănătos nu necesită ore întregi de exerciții fizice sau renunțarea la toate alimentele preferate.

Câteva schimbări simple ale stilului de viață, cum ar fi cele enumerate mai jos, pot face diferența:
  • 30-60 de minute pe zi de exercitii fizice usoare în majoritatea zilelor săptămânii. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca o plimbare zilnică.
  • Menținerea unei greutăți sănătoase.
  • Renunțați sau nu începeți să fumați.
  • Mâncați o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase, limitând carbohidrații foarte rafinați și grăsimile saturate.

Dacă în prezent urmati un tratament pentru cancer, adresați medicului oncolog intrebari dacă terapia urmata v-ar putea afecta inima acum sau în viitor.

Daca urmati o radioterapie care implica iradierea zonei pieptului, este important să știți că acest lucru creste riscul dumneavoastră pentru a dezvolta boli de inima.

In acest moment, in intreaga lume, se fac numeroase studii clinice pentru a intelege mai bine legaturile dintre bolile de inima si cancer, pentru a dezvolta tratamente mai eficiente cu mai putine efecte secundare si a imbunatati calitatea vietii pacientilor.