Faci Curat acasa si esti Femeie? Atunci te poti Imbolnavi GRAV la Plamani!

Noutati medicale! Potrivit unui nou studiu publicat online in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, femeile care folosesc adesea spray-uri de curatare sau alte produse de curatenie la domiciliu sunt mai predispuse riscurilor de deteriorare a functiei pulmonare comparativ cu femeile care nu au astfel de activitati casnice.

În studiul actual, cercetatorii de la Universitatea Bergen din Norvegia au evaluat datele obținute de la 6235 de participanți la European Community Respiratory Health Survey.

Vârsta medie a participanților la începutul studiului a fost de 34, iar acestia au fost urmăriți timp de aproximativ 20 de ani.

Constatările studiului au arătat că, comparativ cu femeile care nu au facut curatenie, volumul expirator forțat într-o secundă (FEV1) sau cantitatea de aer pe care o persoană o poate exhala forțat într-o secundă, a scăzut cu 3,9 ml / în la femeile care efectau operatiuni de curatenie in mod
pareri produse curatenie toxice pentru plamani
profesional și cu 3,6 ml / an mai repede la femeile care au avut astfel de activitati doar in mediul casnic.

Forța vitală forțată (FVC) sau cantitatea totală de aer pe care o persoană o poate expira cu forța, s-a redus cu 7,1 ml / an mai repede la femeile care lucrau in joburi de curățătorie profesionala și cu 4,3 ml / an mai repede la femeile care au facut curatenie doar acasa.

Autorii au descoperit ca scăderea funcției pulmonare la femeile care lucrează in firmele de curatenie, este asemănător cu cea a femeilor care fumează aproape 20 de pachete de țigări într-un an.

Acest nivel al afectării pulmonare a fost surprinzător la început.

Totuși, daca ne gândim că inhalam particule mici din agenții de curățare care sunt destinate curățării podelei și nu a plămânilor, poate că nu este deloc surprinzător acest rezultat al studiului clinic.

Potrivit autorilor, afectarea funcției pulmonare este cauzată de iritarea pe care cele mai multe substanțe chimice de curățare o provoacă pe membranele mucoase care captusesc căile respiratorii, ceea ce are ca rezultat modificări persistente în căile respiratorii și remodelarea acestora pe termen lung.

Cercetatorii au luat in considerare, de asemenea, factorii care ar fi putut influenta rezultatele, incluzand indicele de masa corporala, istoria legat de fumat si nivelul de educatie.

Dezavantajele studiului sta in faptu ca  a inclus foarte puține femei care nu au efectuat operatiuni de curatenie acasa sau la locul de muncă. Numărul de bărbați care au lucrat ca agenți de curățare profesională a fost, de asemenea, mic.

Concluzia principala a acestui studiu este că, pe termen lung, substanțele chimice de curățare cauzează foarte mult vătămări substanțiale ale plămânilor. Aceste substanțe chimice sunt de obicei inutile. Cârpele din microfibră și apa sunt mai mult decât suficiente pentru pentru curatenie in cele mai multe cazuri.

Cercetatorii norvegieni recomanda ca  autoritatile din domeniul sănătății publice să reglementeze utilizarea produsele de curățare și să încurajeze producătorii să producă agenți de curățare care nu pot fi inhalați.