RECOMANDARI de tratament in GONARTROZELE DEFORMANTE.

Artrozele deformante ale genunchiului duc, prin scaderea mobilitatii, asociata cu durere, si prin efectul inestetic, la o scadere dramatica a calitatii vietii persoanelor afectate.

Vestea buna este însa ca în prezent, articulatiile pot fi „reparate” folosind endoproteze personalizate, cu rezultate dintre cele mai bune.

Cand gonartroza sau osteoartrita incepe sa se manifeste (prin durere si rigiditate la nivelul genunchiului), imaginile obtinute in urma radiografiei "vorbesc" deja de la sine.

Prin urmare, medicul specialist nu va avea nicio dificultate in a pune diagnosticul corect, deoarece degradarea cartilajului articular este vizibila.

Gonartroza sau artroza genunchiului este cea mai frecventa suferinta reumatica. Ea este una dintre principalele cauze de dizabilitate la vârstnici din cauza durerii cronice.

Boala gonartrotica apare din cauza unor:
  • solicitari mari si prelungite asupra unui cartilaj normal (carat de greutati, mers sau ortostatism - mentinerea prelungita a corpului în pozitie verticala), 
  • lovituri reptate (chiar si de mica intensitate), atrofia muschiului cvadriceps (situat pe fata anetrioara a coapsei), 
  • devierile în plan frontal (picioare în "x" sau în "paranteze") sau instabilitatea rotulei.

Boala care apare prin distrugerea cartilajului articular si prin aparitia fenomenului de „frecare os pe os”, gonartroza se asociaza cu o durere semnificativa la mobilizare, initial doar în timpul efortului, apoi în permanenta.

Termenul de gonartroza deformanta este folosit de ortopezi pentru denumirea artrozelor severe, asa-numite in varus (adica „în paranteza”, determinând curbarea picioarelor catre exterior) sau in valgus (adica „în X”, determinând curbarea picioarelor catre interior).

În cazul acestor artroze, distructia osoasa provocata de progresia bolii este marcanta, iar pe lânga durerea permanenta si scaderea mobilitatii articulatiei afectate, exprimata inclusiv prin dificultati la mers, deformarea devine tot mai inestetica.

În artrozele deformante pe o singura parte, apare o inegalitate intre cele doua membre inferioare, ceea ce duce la mers schiopatat si la afectarea altor articulatii, producând afectiuni precum scolioza lombara si artrozele unor articulatii învecinate, din cauza ca trebuie sa compenseze diformitatea
genunchiului (sold, glezna, genunchiul de pe partea opusa).

Scopul tratamentelor chirurgicale in artrozele deformante, cu montarea de endoproteze, este restabilirea lungimii membrului afectat i corectarea diformitatii acestuia, cu efect de îmbunatatire a mobilitatii articulare si de eliminare a durerii.

Folosirea endoprotezelor de ultima generatie sau a endoprotezelor de revizie, ca varianta de prima intentie în cazurile în care ligamentele necesare stabilizarii unei endoproteze primare sunt  incompetente, implanturi rar folosite pâna nu demult, din cauza costurilor crescute, a devenit o rutina în practica chirurgicala actuala.

Personalizarea acestor endoproteze se face de catre firma producatoare, pe baza unei scanari RMN
sau a unei tomografii (CT) a întregului membru, scanare ce se efectueaza urmând întocmai conditiile precizate de producator si cu un aparat omologat de firma producatoare.

Dupa cum spuneam, tratamentul gonartrozei are mai multe componente, implicând atat recomandari privind stilul de viata, tratament fizio-kineto-terapeutic, medicamentos sau intr-un final tratamentul chirurgical. 

În ceea ce priveste recomandarile referitoare la stilul de viata, scaderea în greutate la pacientii supraponderali sau obezi este benefica pentru ameliorarea simptomatologiei. 

De asemenea, se recomanda practicarea sporturilor care nu pun presiune pe articulatia afectata, precum ciclism sau înot, si evitarea ortostatismului prelungit sau urcatul si coborâtul scarilor.

Medicatia antiinflamatoare, miorelaxanta si antalgica este parte din arsenalul terapeutic al gonartozelor si trebuie administrata în perioadele de acutizare inflamatorie a gonartrozei, cu individualizare în functie de vârsta, boli si medicatie asociata.