RECOMANDARI: ERCP, tratamentul modern al patologiei Cailor BILIARE disponibil la Life Memorial Hospital.

Utilizată iniţial ca o metodă de diagnostic pentru vizualizarea căilor biliare (în absenţa mijloacelor imagistice moderne, precum tomograful şi RMN-ul), ERCP reprezinta astăzi o alternativă modernă pentru intervenţiile chirurgicale la nivelul coledocului (calea biliară principală).

Procedura se efectuează pe cale endoscopică, în scopul tratării patologiei căilor biliare şi, în cazuri mai rare, în cazul patologiei pancreatice.

Principalele intervenţii chirurgicale care pot fi realizate prin intermediul metodei ERCP sunt extragerea de calculi şi montarea de stenturi la nivelul canalelor biliare.

Regiunea bilio-pancreatică este o zonă anatomică la nivelul căreia intervenţiile chirurgicale sunt realizate cu mari dificultăţi, riscul de a apărea complicaţii fiind unul ridicat.

Pentru a rezolva aceste probleme fără disconfort, Life Memorial Hospital utilizează procedura ERCP, efectuată de dr. Eugen Crăciun, medic primar gastroenterologie şi hepatologie, cu competenţe în endoscopia diagnostică şi terapeutică.
ercp pareri alternativa interventii chirurgicale coledoc

Intervenţiile prin ERCP au complicaţii minime pentru pacient şi duc la recuperare rapidă, ceea ce permite ca externarea pacientului să fie posibilă foarte rapida, chiar în ziua următoare intervenţiei.

Metoda poate fi utilizată şi pentru creşterea calităţii vieţii şi confortului pacienţilor care suferă de anumite patologii.

Procedura presupune introducerea unui endoscop special, cu vedere laterală, la nivelul duodenului (prima parte a intestinului subţire).

Astfel, medicul are posibilitatea de a realiza abordul direct al căilor biliare. Aparatul medical este introdus prin cavitatea bucală, coborând în esofag şi stomac, până la nivelul papilei duodenale. 

Cu ajutorul unor instrumente speciale, este introdusă, sub control radiologic, substanţa de contrast, care permite vizualizarea căilor biliare şi identificarea patologiei (pietre, tumori, stenoze benigne sau maligne). 

Următorul pas constă în incizarea papilei duodenale, prin care se pot introduce intrumentele cu ajutorul cărora se extrag calculii sau se tratează tumorile obstructive (care astupă vărsarea bilei). 

În cazul tumorilor, tratamentul endoscopic este unul preponderent paleativ, prin faptul că asigură permeabilitatea căilor biliare până la momentul intervenţiei chirurgicale. 

În acest scop, se montează la nivelul obstrucţiei o proteză din plastic sau metal, care poate fi îndepărtată ulterior.

În ceea ce priveşte tumorile inoperabile, menţinerea permeabilităţii căilor biliare este importantă, atât pentru asigurarea digestiei fiziologice, cât şi pentru a permite administrarea chimioterapiei. Intervenţia se efectuează sub control radiologic, iar pacientul este anesteziat.

Anestezicul (somniferul) este introdus intravenos, iar avantajul major faţă de anestezicele clasice este reprezentat de recuperarea foarte rapidă.

Pacientul se trezeşte imediat şi nu se confruntă cu reacţii adverse posinterventie, precum: ameţeală, greaţă, dureri de cap etc. 

Procedura ERCP este doar una dintre soluţiile terapeutice moderne din sfera endoscopiei intervenţionale care pot fi efectuate în cadrul Life Memorial Hospital, alături de montarea de stenturi esofagiene (pentru tumori esofagiene sau pulmonare obstructive, care sunt inoperabile), si realizarea de gastrostome endoscopice (pentru pacienţii cu tulburări de înghiţire).