Recomandari tratament CISTITA la femei si barbati.

Sa ne facem o parere despre simptomele, cauzele si tratamentul Cistitei, o afectiune care reprezintă o infecție a tractului urinar inferior cauzată de bacteriile care pătrund și ascensionează prin uretră.

Odată ce migrează în vezica urinară, aceste bacterii se multiplică, declanșând infl amația epiteliului vezical și devenind astfel răspunzătoare pentru simptomatologia ulterioară.

Cele mai frecvente simptome ale cistitei sunt: dificultatea de a începe și menține jetul urinar, însoțită uneori de senzația de "arsură", urinare frecventă, mai ales noaptea.

Acestea pot fi asociate cu durere la nivel suprapubian sau lombar. Formele comune de cistită nu sunt însoțite de febră, deși o ușoară creștere a temperaturii nu este neobișnuită.

În cazul femeilor, incidența cistitei este mai crescută întrucât condițiile anatomice (uretra scurtă) precum și distanța mică dintre orifi ciul uretral extern și regiunea perineală favorizează ascensiunea bacteriilor.
pareri tratament cistita la barbati si femei

O formă particulară este „cistita lunii de miere“, întâlnită îndeosebi la femeile tinere, cauzată de contactele sexuale frecvente. 

Femeile aflate în perioada de post-menopauza sunt iarasi foarte expuse riscului de a “raci la ovare” pentru ca au niveluri foarte scazute de estrogen si astfel scade capacitatea organismului de a se apara în fata atacurilor microbiene.

În cazul bărbaţilor, deși cistitele sunt rare, când sunt diagnosticate ele sunt însoțite frecvent și de alte probleme urinare, precum:
  • prostatita (inflamația prostatei), 
  • uretrita (frecvent o consecință a bolilor cu transmitere sexuală), 
  • stricturi uretrale, 
  • calculi vezicali sau prostatici, sau hipertrofi a benignă a prostatei, în cazul bărbaților aflați la o vârstă mai înaintată. 

Aceste probleme asociate trebuie investigate și tratate corect pentru a preveni recurența infecțiilor care se pot dovedi foarte neplacute si periculoase. 

La copii, cistita este neobișnuită, iar dacă este întâlnită, atunci necesită o evaluare completă a tractului urinar, incluzând o urografi e și o ecografi e renală. 

În cazul fetițelor, igiena precară a regiunii perineale este cauza principală declanșatoare a infecției în numeroase cazuri, asociată frecvent și cu vulvovaginită. 

Tocmai de aceea, este datoria mamelor de a le educa în privința menținerii unei igiene corespunzătoare.

Se recomanda bai calde care amelioreaza durerile si disconfortul sau aplicarea suprapubiana a unor comprese calde sau a unei sticle cu apa calda, asociate consumului de lichide (ceaiuri cu efect calmant, cum este cel de musetel). 

Aportul hidric adecvat (2-2,5 litri de lichid/24 ore) va realiza diluarea concentratiei bacteriene din vezica urinara, "spalând" practic suprafata mucoasei vezicale de bacterii. 

Ca tratament medicamentos, se poate lua un antispastic asociat cu un antiseptic urinar. Dar acest tratament nu este suficient, in majoritatea cazurilor este nevoie de un antibiotic, intr-o cura scurta de câteva zile. Pacientii (mai ales femeile insarcinate) trebuie sa evite automedicatia. 

Tratamentul cu antibiotic in cazul cistitelor este recomandat de medic. Doctorul poate prescrie mai frecvent : trimetoprim - sulfametoxazol sau ciprofloxacinul, care ajuta la eliminarea rapida a microorganismelor care cauzeaza infectii ale vezicii si simptomele asociate cu boala, cum ar fi durere, arsuri si urgenta de a urina.

Tratamentul pentru cistita trebuie indicat de catre urolog dupa evaluarea pacientului si identificarea organismului care provoaca o infectie.

Alaturi de tratamentul medicamentos prescris de medic puteti folosi in cistita ca si remediu natural ceaiul de coada calului.

Ceaiul de coada calului cistita este un diuretic natural, care creste volumul de urina, are proprietati de vindecare si faciliteaza recuperarea tesuturilor afectate.

Ingrediente: 1 lingura frunze uscate din coada calului, 180 ml de apa clocotita
Preparare ceai de coada calului: adaugati frunzle tocate de coada calului in ceainicul cu apa clocotita, se acopera si se lasa la infuzat timp de aproximativ 5 minute. 

Se recomanda consumul a 2 cani de ceai de coada-calului la 2 ore, in caz de cistita acuta, pe durata bolii sau 3 pana la 4 cani pe zi, in cazul cistitei recurente sau cronice.

Neglijarea sau tratarea incorecta a cistitei poate genera complicatii (infectii renale) sau recurente frecvente ale cistitei cauzate de rezistenta capatata de germeni la antibioticele alese incorect.