RISC crescut de DEMENTA la adulții cu Boli de Inima.

Noutati medicale legate de DEMENTA. Un nou studiu, considerat a fi primul de acest gen, sugereaza existenta unui risc mai mare de demență la adulții care s-au născut cu boli de inimă.

Studiul facut pe mai mult de 10.000 de adulți cu afecțiuni cardiace congenitale (CHD) din Danemarca, a descoperit un risc deosebit de crescut pentru demența precoce la adulții de vârstă mijlocie.

Imbatranirea este principalul factor de risc pentru toate tipurile de dementa. Unele afectiuni care cauzeaza dementa (cum ar fi boala Alzheimer cu debut precoce si unele tipuri de dementa frontotemporala) pot fi mostenite.
pareri medicale dementa si bolile de inima congenitale

Cercetarile arata ca copiii nascuti cu probleme de inima au un risc mai mare pentru a dezvolta una sau mai multe probleme neurodegenerative in comparatie cu copiii care nu au probleme cardiace congenitale.

Studiul de fata arata ca riscul pentru aceste tipuri de probleme continua pana la maturitate si a fost publicat online in revista Circulation, un jurnal medical al American Heart Association.

Dr. Madsen si colegii sai de la Spitalul Universitar Aarhus din Danemarca au studiat 10.632 de adulti nascuti intre anii 1890 si 1982.

Cercetatorii danezi au folosit registre medicale si o informatii din dosarelor medicale ale pacientilor pentru a identifica adultii cu boli cardiace congenitale diagnosticati intre anii 1963 si 2012.

Cercetatorii au descoperit un risc crescut cu 60 la suta de dementa, comparativ cu populatia generala. Riscul a fost cu 160% mai mare (de 2,6 ori mai mare), comparativ cu persoanele a caror varsta era sub 65 de ani.

Probabilitatea de aparitie a dementei creste odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru nu inseamna ca toti oamenii fac dementa.

Multe persoane varstnice nu vor face niciodata dementa. In jurul varstei de 85 de ani, aproximativ 35 de persoane din 100 au dementa. Aceasta inseamna ca 65 din 100 de persoane cu aceasta varsta nu au aceasta afectiune.

In anumite cazuri dementa poate fi oprita sau chiar reversibila, mai ales atunci când se datoreaza: anumitor medicamente, abuzului de alcool, substantelor toxice, modificarilor hormonale, deficitelor de vitamine, depresiei, infectiilor, afectiunilor pulmonare sau cardiace, hidrocefaliei cu presiune normala sau tumorilor cerebrale.

Cele mai multe tipuri de dementa sunt însa progresive si ireversibile. Dementa progresiva poate fi determinata de boli degenerative si de afectiuni vasculare sau infectii (HIV sau boala Creutzfeldt-Jakob).