CRIZA Imunoglobulinei alternativa de URGENTA: Romania activeaza mecanismul de protectie civila.

Ministerul Sanatatii vine cu o solutie de moment la Criza IMUNOGLOBULINEI. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat luni ca Romania va activa mecanismul de protectie civila in cazul imunoglobulinei, pentru ca medicamentul lipseste de pe piata.

“Nu am gasit solutii. Eu cred declansarea acestui mecanism era absolut necesara”, pentru ca, spune ministrul Sanatatii, de acum doua saptamani a cerut fiole la tarile partenere, dar nu a fost gasit raspunsul. Am considerat ca nu mai avem timp. Romania are nevoie de acest medicament in acest moment”, a spus Sorina Pintea.

Pe baza acestui mecanism, România poate primi imunoglobulina – în mod special cea pentru imunodeficienta primare (boala rara) – de la oricaredintre statele Uniunii Europene.
imunoglobulina alternativa criza prin mecanismul de protectie civila

Romania are URGENT nevoie de IMUNOGLOBULINA in acest moment.

Din estimarile primite de la Casa de Asigurari de Santate, avem nevoie 5.000 de fiole de Imunoglobulina 2, 5 mg lunar.

Ce este imunoglobulina si de ce este importanta ea pentru salvarea vietii

Imunoglobulinele (denumite si gamaglobuline sau globuline imune serice) sunt substante obtinute din plasma sanguina umana.

Plasma, prelucrata de la donatori, contine anticorpi care protejeaza organismul impotriva bolilor. Cand se administreaza imunoglobuline, organismul utilizeaza anticorpi de la alti indivizi pentru a ajuta prevenirea bolilor.

Tipuri specifice de imunoglobuline sunt obtinute pentru protectia impotriva unor boli specifice, ca hepatita, varicela sau rujeola.

Trebuie administrate imunoglobuline daca s-a produs expunerea sau exista riscul expunerii la o boala infectioasa. Pentru anumite boli, ca hepatita A, se pot administra imunoglobuline inainte de expunere.

Potrivit Asociatiei Romane a Pacientilor cu Imunodeficiente Primare (ARPID), in Romania sunt in jur de 500 de bolnavi care fac tratament cu imunoglobulina, o parte dintre ei copii.

Daca pacientii cu imunodeficiente primare depind de imunoglobulina la fel cum pacientii cu diabet sunt dependenti de insulina, in cazul celor cu boli autoimune, tratamentul cu imunoglobulina este necesar in situatii de criza.