Mamele care alapteaza au RISC Redus de boli de inima.

Potrivit unui nou studiu efectuat de cercetatorii de la Colegiul American de Cardiologie, femeile care au o tensiune arteriala normala in timp ce sunt insarcinate si au alaptat natural bebelusii timp de cel putin 6 luni dupa nastere au un risc redus de aparitie a bolilor de inima in perioada urmatoare.

În cadrul studiului medical de fata, femeile care au alăptat timp de cel puțin 6 luni au prezentat markeri mai buni ai sănătății cardiovasculare pentru perioada urmatoare, comparativ cu femeile care nu au alăptat.

Este important de observat că aceste rezultatele nu au fost observate la femeile care au avut hipertensiune arterială în timpul sarcinii.

Multe studii au asociat alăptarea cu beneficii pe termen scurt pentru sănătate, în timp ce doar câteva studii s-au concentrat asupra impactului alăptării asupra vieții ulterioare, această noua cercetare este
pareri alaptarea naturala si riscul de boli de inima la mame
prima care a detaliat efectul alăptării asupra markerilor sănătății inimii la femeile cu varsta medie, in la aproximativ zece ani dupa nastere.

Constatarile stiintifice au consolidat teoria ca alaptarea in timpul sarcinii la femei cu presiune arteriala normala este benefica.

Cu toate acestea, constatarea ca aceleasi beneficii nu sunt observate in la femeile cu tensiune arteriala ridicata in timpul sarcinii este prima de acest gen, facuta pana acum.

Efectuat intre anii 1998 și 2004, studiul a inclus 678 de femei însărcinate din peste 52 de clinici din Michigan, SUA.

În cei 7-15 ani de la studiu (o medie de puțin peste 11 ani pentru fiecare femeie), participantele au fost supuse unei evaluări de sănătate.

Ele au fost rugate să precizeze perioada de timp în care au alăptat după fiecare sarcină, iar cercetătorii le-au măsurat colesterolul, nivelul trigliceridelor, tensiunea arterială și diametrul și grosimea arterei carotide.

Toți aceștia sunt factori adesea utilizați pentru a determina riscul bolilor cardiace și oferă o indicație timpurie a problemelor posibile la pacienții care nu suferă de boli de inimă la momentul respectiv.

Femeile au fost împărțite în trei grupuri: cele care au alăptat timp de 6 luni sau mai mult pentru fiecare sarcină (133), cele care au alăptat mai puțin de șase luni pentru fiecare sarcină (284) și cele care nu au alăptat niciodată (157).

Femeile cu tensiune arterială normală în timpul sarcinii și cele cu hipertensiune arterială în timpul sarcinii au fost evaluate separat.

Cele care au alăptat mai mult timp au fost în general mai în vârstă, aveau un statut socio-economic mai ridicat și aveau un indice de masă corporală mai scăzut (IMC).

S-a constatat că femeile cu tensiune arterială normală în timpul sarcinii care au alăptat timp de șase sau mai multe luni au avut niveluri semnificativ mai ridicate de lipoproteine cu densitate mare (HDL sau colesterol bun), grosimea arterei carotide și nivelurile inferioare ale trigliceridelor mai bune comparativ cu participantele care nu au alăptat niciodată.

Rezultatele studiului sugerează că riscul femeilor de a suferi de boli de inimă poate fi redus dacă alăptează cel puțin șase luni pentru fiecare sarcină.