NOI Tratamente pentru ECZEMA la Copii: stimularea nivelul de RORα.

Eczema afecteaza aproximativ 17% dintre copiii din tarile dezvoltate si este adesea poarta de spre dezvoltarea de alergii alimentare si astm bronsic, initiand un adevarat "mars atopic" spre o sensibilizare alergica mai larga.

Există tratamente - creme de steroizi și biologic recent aprobat - dar sunt scumpe sau au efecte secundare.

Un nou studiu in publicat in revista Science Immunology sugereaza o abordare diferita a eczemei, una care genereaza o franare naturala a atacului alergic.

Inflamația pielii sub forma de eczeme este cunoscută ca fiind determinată de răspunsurile imune "tip 2".

Acestea sunt conduse de celule T helper 2 (TH2) activate și celule limfoide de tip 2 (ILC2s), cunoscute ca celule efectoare.
eczema la copii pareri medicale moderne

Un alt grup de celule T, cunoscut sub numele de celule T de reglementare sau Tregs, sunt cunoscute pentru incetinirea răspunsurile de tip 2, suprimând astfel răspunsul alergic.

Cu toate acestea, dacă examinați o leziune a eczemei, numărul celulelor Tregs rămâne neschimbat.

Interesant este ca Tregs cuprinde doar aproximativ 5% din celulele T ale corpului, dar reprezinta pana la 50% din celulele T din piele.

Întrebarea a fost: există ceva deosebit cu privire la celulele Tregs care se află în piele?

Echipa de cercetatori a folosit in studiu două modele separate de eczeme ale soarecilor, fiecare recreând o cale separată care duce la inflamarea alergică a pielii. Echipa a purificat celulele Tregs de pe pielea și sângele animalelor și a comparat genele care le exprimă.

Mai multe gene au fost în mod special susceptibile de a fi activate în Tregs. Una codifică receptorul orfan alfa (RORα) legat de retinoid, un factor de transcripție care reglementează alte multiple gene.

Apoi au folosit un truc genetic pentru a elimina RORα numai de la Tregs. Fara RORα, inflamatia alergica s-a dezvoltat foarte puternic in ambele modele.

Echipa a observat o creștere de trei ori a influxului de celule inflamatorii, iar celulele ILC2s și TH2 se aflau în centrul acțiunii.

Cercetatorii au elaborat cateva tipuri de abordări posibile de tratament. Unul este acela de a stimula nivelul sau activitatea RORα cu compuși care acționează ca agoniști RORα, probabil administrați într-o cremă topică.

Echipa de cercetatori va continua de asemenea, să caute factori de pe piele care conduc activitatea RORα, care ar putea prezenta și alte obiective de intervenție.

In cele din urmă, studiul a arătat că RORα reglează expresia mai multor gene importante pentru migrarea și funcția celulelor Treg. Aceste căi ar putea reprezenta și ținte potențiale pentru dezvoltarea unor tratamente eficiente ale eczemei.