OMEGA 3 inutila pentru memoria copiilor. Parerea cercetatorilor de la Universitatea Birmingham.

Parerea generala era ca uleiul de peste sau acizii grasi omega-3 sunt un stimulent cerebral foarte bun.

Cu toate acestea, dovezile privind beneficiile acestor suplimente alimentare cu acizii grasi omega-3 pentru imbunatatirea performantelor scolare si a comportamentului copiilor au fost supraestimate.

Acizii grasi Omega-3 sunt esentiali pentru sanatatea umana, insa acestia nu pot fi fabricati de organismul nostru.

Insa se pare ca NU exista nicio dovada care sa arate ca acizii grasi omega-3 ar putea contribui la imbunatatirea abilitatilor de citire sau a functiilor memoriei in randul copiilor care au performante scolare slabe, conform unui nou studiu publicat in Plos-One.
pareri noi omega 3 la copii pentru memorie si invatat

Rezultatele noii cercetari clinice sunt complet diferite de cele la care oamenii de stiinta au ajuns in urma cu sase ani pe parcursul unei cercetari similare care a testat beneficiile acelorasi suplimente alimentare cu omega 3 asupra functiilor cerebrale.

La vremea respectiva, cercetatorii au observat ca suplimentele alimentare omega-3 au un efect benefic asupra abilitatilor celor mici de a citi si memora, in special in randul celor ce sufera de deficit de atentie.

Pentru a realiza noul studiu, oamenii de stiinta au testat copiii care aveau probleme de citire si au descoperit ca suplimentarea dietei alimentare cu pastile din ulei de peste prezinta beneficii minime in ceea ce priveste stimularea abilitatilor cognitive si a comportamentului acestora.

Astfel, 376 de copii cu varste intre sapte si noua ani au fost testati in ceea ce priveste abilitatile de citire si memorare.

Jumatate dintre acesti copii au luat zilnic cate un supliment de ulei de peste omega-3, in timp ce restul a primit o pastila cu efect placebo.

Abilitatile acestora au fost testate atat inainte de suplimentarea dietei alimentare cu ulei de peste, cat si dupa, de catre parinti si profesori. 

Testele realizate au aratat ca nu exista diferente reale in ceea ce priveste rezultatele si performantele scolare ale participantilor.

Cert este ca o alimentatie bogata de Omega 3 aduce numai beneficii si putine efecte negative. 

Cu toate ca trebuie întreprinse studii în viitor.

Deocamdata suplimentele de Omega 3 si-au demonstrat utilitatea în prevenirea bolilor cardiovasculare sau în lupta împotriva colesterolului ”rau” care se depune pe artere.