Opinii Stresul Oxidativ si Antioxidantii eficienti. Sanatatea din legumele colorate.


Sa ne facem o parere despre stresul oxidativ si despre rolul pe care il au antioxidantii pentru mentinerea sanatatii nostare.

Corpul uman este format din aproximativ 60-70 de mii de miliarde de celule. Desi sunt atât de multe celule încât pare ca avem de unde pierde, în fapt fiecare celula are rolul sau, desemnat mai precis decât într-o armata.

„Defectarea“ pe termen lung a celulelor este punctul de plecare în orice boala pe care o cunoastem,  ar una dintre cauzele majore ale defectiunilor este stresul oxidativ. Energia de care avem nevoie ca sa traim se produce la nivelul fiecarei celule.

Acolo au loc mai multe reactii chimice, dar cea din care obtinem în mod special energie este  arderea“ sau, în limbaj de specialitate, oxidarea.
pareri antioxidanti eficienti din legume si fructe

De exemplu, prin oxidare, glucoza este descompusa în apa si dioxid de carbon, proces în urma caruia se obtine o multime de energie - dar si o serie de reziduuri.

Nota de plata pentru libertatea noastra ca fiinte este reprezentata de efectele radicalilor liberi, din partea carora suferim miliarde de atacuri în fiecare zi.

Pe lânga energia care poate fi stocata, noi stim ca nimic nu se poate transforma, cel putin pe pamânt si în universul cunoscut, decât cu un randament.

O parte din aceasta energie se pierde sub forma unor specii de oxigen reactiv, cunoscute în limbaj comun ca radicali liberi.

Aceste specii de oxigen liber se genereaza în special în mitocondrie, o componenta a celulei care reprezinta centrala energetica a oricarei fiinte care functioneaza cu oxigen.

Celula poate sa gestioneze productia de radicali liberi doar între anumite limite. Dincolo de aceste
limite se instaleaza bolile, îmbatrânirea si moartea.

De exemplu, atunci când proteinele epidermei sunt atacate de prooxidanti, apar ridurile. Aditivii alimentari de sinteza din continutul alimentelor induc si maresc productia de radicali liberi; fumatul, expunerea la radiatii ultraviolete, consumul de grasimi proinflamatorii (de exemplu Omega 6), efortul fizic intens fara o dieta adecvata, toate acestea cresc productia de radicali liberi.

ADN-ul mitocondrial este cu totul special, se transmite doar pe linie materna. În momentul în care s-a defectat, apar boli foarte grave: obezitatea, diabetul, bolile neurodegenerative, hipertensiunea, bolile cardiovasculare si toate bolile cronice cunoscute: artrite, artroze, poliartrite reumatoide, alergii etc.

Majoritatea cancerelor sunt formate din celule mutante de ADN mitocondrial. Ca într-un cerc vicios, bolile generate de excesul de radicali liberi cresc la rândul lor productia de radicali liberi.

Sta în puterea noastra sa tinem sub control stresul oxidativ, urmând câteva reguli simple: sa cautam aerul curat (mai mult oxigen înseamna arderi mai eficiente), sa facem miscare – astfel încât si  muschii sa-si consume energia, sa dormim, pentru a permite celulelor sa se refaca, si sa mâncam inteligent.

Antioxidantii se iau din alimente si sunt naturali: vitaminele A, C, E, insa ei pot fi si non-nutrienti de tipul: flavone, cumarine, taninuri, antociani etc.

Pe scurt spus, antioxidantii sunt niste substante colorate care se gasesc în legumele si fructele crude, proaspete. Astfel, cu cât o leguma este mai colorata, cu atât contine cantitati mai mari de antioxidanti.

Cele mai sanatoase vegetale sunt, în acest sens, vinetele, broccoli, rosiile, morcovii, varza, soia, merele, fructele de padure, kiwi.

Se pare ca antioxidantii furnizati de legume sunt mai eficienti decât cei din fructe. De exemplu, substantele active din vinete si rosii nu se distrug în urma fierberii.

Acolo unde este nevoie, dieta poate fi completata cu suplimente pe baza de antioxidanti existente în farmacii.

Desi, în principiu, aceste substante nu sunt daunatoare, fiind extrase din plante, este bine ca administrarea lor sa se faca sub supravegherea unui medic.

Pentru a profita de toate PROMOTIILE la produsele NATURISTE oferite de VEGIS, intrati aici.
Comentarii