Pareri Alimente INTERZISE bebelusi cu varsta sub 1 an.

Iata o mica lista cu principalele alimente nerecomndate copiilor cu varsta de sub 1 an Primul an al bebelușului este esenţial pentru dezvoltarea lui ulterioară, de aceea alimentaţia trebuie să fie corectă pentru a-i da micutului om un start bun si sanatos în viaţă.

Ciocolata Deși vedem mai mereu poze cu bebeluși murdari de ciocolată la guriță, ciocolata este interzisă cu desăvârșire până la vârsta de doi ani.

În primul rând pentru că cacaoa pe care o conține nu poate fi digerată de stomacul bebelușilor.

În al doilea rând conține cafeină, iar acest lucru se traduce sigur printr-o stare de iritabilitate și agitație la cei mici. 

Carnea de porc Aceasta este extrem de toxică pentru organismul celor mici (porcii nu au glande sudoripare, toxinele fiind eliminate în organism).

Mai mult chiar, carnea de porc conține multe grăsimi saturate care nu pot fi digerate de loc de stomacul bebelușilor.
pareri alimente interzise bebelusi sub 1 an

Și nu în ultimul rând, carnea de porc poate conține paraziți (bacterii și viruși), existând pericolul contactării unor afecțiuni grave (trichineloza, de exemplu).

Atunci când te îmbolnavesti de trichineloza poti dezvolta simptome de ameteala, tuse, dureri articulare, cefalee, greata, diaree, febra.

Este bine sa ajungi la medic de îndata ce observi toate aceste lucruri, chiar daca ar putea fi confundate cu o raceala sau gripa

Zahăr și miere Zaharul nu este sănătos, mai ales în primul an de viață deoarece are un aport caloric crescut și înfluențează aportul caloric al celorlalte mese. 

Laptele matern sau cel praf, fructele, legumele, cerealele sunt suficiente pentru a asigura necesarul de glucide.

Mierea este sănătoasă, insa nu în primul an de viață, din cauza riscului de botulism, o boală infecțioasă gravă.

Botulismul infantil este cauzat de bacteria Clostridium botulinum. Din momentul in care sugarul ingereaza sporii acestei bacterii, aceasta se dezvolta si produce o otrava in organism.

Sare Sarea în bucate nu are ce căuta deoarece rinichii bebelușului nu sunt suficient de dezvoltați și pot fi grav afectați de excesul de sare. 

Legumele și fructele conțin cantitatea de sare necesară celui mic, nu te îngrijora. În plus, necunoscând gustul de sare, bebelusul nici nu-i va simți lipsa.

Risc de asfixiere La această vârstă este indicat să nu-i oferi deocamdată copilului următoarele alimente (deoarece sunt rotunde, tari sau lipicioase și copiii se pot îneca): 
 • alune, 
 • nuci și semințe, 
 • floricele de porumb, 
 • covrigei, 
 • morcovi cruzi și țelină, 
 • fasole verde crudă, 
 • vișine sau struguri, 
 • pepene, 
 • rahat dulce, 
 • dropsuri și bomboane, 
 • gumă de mestecat, 
 • jeleuri. 

Alimente alergenice Gălbenușul de ou îl poți introduce de la opt luni, iar albușul după un an. Alergia la crustacee este cea mai frecvent întâlnită la copii. 

Peștele, în special somonul și codul sunt potențial alergeni, deci este recomandat fie introdude în alimentație după varsta de zece luni și doar o dată pe săptămână.

Principalele fructe alergene sunt: căpșunile, kiwi, zmeura, murele, afinele. 

Alimente procesate Cele mai nocive sunt mezelurile, acestea conținând pe lângă multe E-uri, sare și nitrit de sodiu, care este un conservant cu potențial cancerigen. 

Gustările ambalate: atenție, mămici, pufuleții nu sunt absolut sănătoși! De asemenea, cerealele expandate cu zahăr sunt departe de a fi o soluție pentru cei mici! 

Conservele, char dacă sunt de fructe sau legume, uită de ele!