Pareri Mamografie cu Tomosinteza: examinare de TOP.

Investigațiile incluse în specialitatea de radiologie și de imagistică medicală sunt asemenea unei adevarate oglinzi care ne dezvaluie adevărul despre starea noastră de sănătate.

O diagnosticare corectă și precoce poate schimba un destin. De fapt, adevărul este – fără a exagera – că poate chiar salva o viață.

Tot la tehnologie imagistică de vârf ne referim și când vine vorba de investigarea stării de sănătate a sânilor prin mamografie cu tomosinteză.

Mamografia cu tomosinteză este o tehnică de scanare a sânului ce permite medicului de imagistică să împartă imaginile în „feliuțe” fine (slice), de câte un milimetru, apoi să le reconstruiască intr-o imagine 3D. 
Pareri Medicale Mamografia cu tomosinteza

În cazul sânilor cu o structură densă (cu mult țesut glandular), mamografia cu tomosinteză este foarte indicată. 

Însă mamografia cu tomosinteză se recomandă și în cazurile acelea când pacienta are, de la examenul ecografic, o suspiciune de leziune nodulară. 

Prin mamografie cu tomosinteză, se pot diagnostica cu mai multă acuratețe acești noduli. 

Mamografia cu tomosinteză reprezinta vârful tehnologiei actuale de examinare radiologică a sânului și nu implică mai mult timp sau mai mult disconfort pentru pacientă decât mamografia clasică.

Însă, indiferent de situație, fiecare femeie ar trebui să înceapă monitorizarea imagistică a stării de sănătate a sânilor prin ecografie. 

Până la varsta de 40 de ani, ecografia mamară trebuie făcută de rutină, anual sau la patru-șase luni, dacă se identifică vreo leziune. 

Dacă, la ecografie, indiferent de vârstă, se găsește o cât de mică suspiciune de tumoră de san, trebuie completată investigarea sânului cu mamografie sau/și cu rezonanță magnetică, în funcție de caracteristicile leziunii. 

Peste varsta de 40 de ani, de rutină se recomandă și efectuarea mamografiei, indiferent de aspectul ecografic.

Deși multe femei cred că mamografia exclude necesitatea efectuării ecografiei sau invers, realitatea este că ambele tipuri de investigații imagistice se completează și, doar prin realizarea celor două, medicul clinician va obține informațiile necesare pentru o diagnosticare corectă. 

Ecografia mamară oferă informații mai mult despre leziunile hormondependente și mai puțin despre cancer.

Mamografia dă informații mai mult despre cancer și mai puțin sau deloc despre leziunile hormonale. De aceea, ele se fac în completare.

După interpretarea medicului de imagistică, indiferent care este explorarea efectuată ‒ IRM/ CT/ Radiografie/ Mamografie, pasul următor pe care trebuie să-l facă pacientul este să meargă cu rezultatul acesteia la medicul clinician care a recomandat investigația și care va integra toate informațiile obținute în urma analizelor și a investigațiilor imagistice cu datele clinice și anamnestice. 

Cercul se încheie de-abia după ce pacientul este diagnosticat și va urma un tratament conform indicațiilor medicului clinician.