Pareri RELPAX comprimate tratamentul MIGRENEI. Informatii prospect.

Inainte de a vedea care este parerea pacientilor despre RELPAX sa spunem cateva cuvinte despre migrena, simptome, cauze si tratament.

Simptomele migrenei pot varia de la caz la caz, deseori fiind precedate de anumite semne prevestitoare (aura).

Simptomele caracteristice aurei apar de obicei cu aproximativ 30 de minute inaintea atacului migrenos propriu-zis si este caracterizat prin cefalee care creste in intensitate si tulburari vizuale (pacientul vede puncte negre sau percepe flashuri luminoase intense).

Migrena este cea mai frecventa cauza pentru dureri severe de cap – aproximativ 20% dintre femei si 6% dintre barbati sunt afectati.

Debutul este frecvent in adolescenta sau in copilarie, intalnita cu frecventa maxima la persoane intre 25 si 55 de ani. Dupa 55 de ani frecventa atacurilor scade, in special la femei.
Relpax Pareri forum tratamentul migrenei

Mecanismul exact a migrenei nu este cunoscut, dar in timpul atacului migrenos exista atat modificari vasculare – studiile au demonstrate o reducere a fluxului cerebral care incepe in cortexul occipital (in special in timpul aurei) si de extinde lent spre anterior, bilateral, cat si modificari neuronale, care implica un mecanism cu originea la nivelul nervului trigemen.

Relpax aparţine grupului de medicamente denumite agonişti ai receptorilor 5-HT1. Se consideră că aceste medicamente acţionează prin micşorarea diametrului vaselor de sânge cerebrale, care sunt implicate în producerea migrenei.

Relpax este folosit pentru tratarea durerilor de cap din migrenă. Înaintea apariţiei durerii de cap din migrenă, este posibil să existe o fază numită “aură”, care se poate manifesta prin tulburări de vedere, amorţeli şi tulburări de vorbire.

Medicamente din planta medicinală sunătoare (Hypericum perforatum) nu trebuie utilizate în acelaşi timp cu Relpax. 

Dacă utilizaţi deja sunătoare, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a înceta să utilizaţi medicamentul care conţine sunătoare. 

Înainte de a începe tratamentul cu Relpax, informaţi medicul dacă luaţi anumite medicamente (cunoscute în general ca  Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau Inhibitori ai recaptării serotoninei/noradrenalinei), pentru depresie sau alte tulburări mentale. Aceste medicamente pot creşte riscul apariţiei sindromului serotoninic la utilizarea concomitentă cu unele medicamente utilizate pentru tratarea migrenei.

Mod de administrare RELPAX, adulţi:

Medicamentul poate fi utilizat în orice moment de la debutul crizei de migrenă, dar este bine să-l utilizaţi cât mai repede de la începerea acesteia. 

Totuşi, utilizaţi Relpax numai în faza de durere de cap a migrenei Nu utilizaţi Relpax pentru a preveni o criză de migrenă. 

Doza uzuală cu care se începe este de un comprimat de 40 mg. 

Înghiţiţi fiecare comprimat întreg, cu un pahar de apă. 

Dacă după ce aţi luat prima doză migrena nu se ameliorează, nu mai luaţi încă o doză pentru aceeaşi criză.

Dacă migrena dispare după prima doză, dar ulterior revine, puteţi lua a doua doză. Totuşi, după prima doză trebuie să aşteptaţi cel puţin 2 ore înainte de a lua a doua doză. 

Nu luaţi mai mult de 80 mg eletriptan (2 x 1 comprimat de 40 mg) în 24 ore. 

Dacă observaţi că doza de un comprimat de 40 mg nu vă ameliorează migrena, spuneţi medicului dumneavoastră, care poate decide creşterea dozei până la două comprimate de 40 mg pentru următoarele crize. 

Relpax NU este recomandat pentru copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Relpax NU se recomandă pentru pacienţii cu vârsta peste 65 de ani

Principalele reactii adverse ale RELPAX sunt:
  • Dureri, constrictie sau presiune la nivelul pieptului, palpitatii, ritm rapid al batailor inimii
  • Ameteala, rau de miscare (vertij), dureri de cap, senzatie de somn, scaderea sensibilitatii la
  • durere sau a simtului tactil
  • Iritatie la nivelul gâtului, senzatie de nod în gât, uscaciune a gurii
  • Dureri la nivelul abdomenului sau al stomacului, indigestie (stomac deranjat), greata (senzatie
  • de disconfort la nivelul abdomenului sau stomacului cu senzatie de varsaturi) 

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

RELPAX, parerea comentariilor din farmaciile online, de pe grupurile si forumurile monitorizate - Subiectivitate opinii 2,6; Obiectivitate comentarii 2,4; Acuratete 0,62.

1. Sentiment Pozitiv - 2,10
2. Sentiment Negativ- 0,80
3. Sentiment Neutru - 2,10

Stilul limbajului utilizat in parerile referitoare la RELPAX (versiune beta)
<.5 = nu este probabil prezent
> .5 = probabil prezent
> .75 = foarte probabil prezent
Analitic - 0,35
Certitudine - 0,57
Grad de inhibitie - 0,14

Emotia parerilor referitoare la RELPAX (Plutchik)
<0,5 = nu este probabil prezent
> 0,5 = probabil prezent
> 0,75 = foarte probabil prezent
Incredere - 0,59

Aceste informatii nu trebuie considerate ca fiind dovezi clinice.