RACIM daca ne este Frig? Parerile medicale infirma acest MIT.

Studiile clinice au arata ca in realitatea este nu putem răci dacă ne este este frig în general, chiar dacă ne aflam într-o încăpere sau afară. Asadar acest mit legat de cauzalitatea dintre frig si raceala se dovedeste a fi fals!

Este cert că dacă organismul este supus unor temperaturi ambientale scăzute, pot apărea degerături sau hipotermie care la randul lor vor slăbi sistemul imunitar, crescând riscul unor afecțiuni, printre care și răceala comună sau gripa.

Totuși răceala este o infecție virală a tractului respirator superior, iar pentru ca o persoană să răcească, este necesar ca mai întâi să fie expusă la un virus. 

Este cunoscut ca mai multe virusuri sunt implicate în apariția răcelii comune. Desi mai mult de 100 de virusi pot provoca o raceala comuna, rhinovirus este cel mai vinovat de acest lucru, fiind si foarte contagios. Un virus patrunde in corpul dumneavoastra prin gura, ochi sau nas. 
nu racim daca este frig mituri medicale gresite

Virusul se poate raspandi prin vapori in aer, atunci cand cineva care este bolnav tuseste, stranuta sau pur si simplu vorbeste.

Unul din motivele pentru care răcim mai ales în lunile reci de iarnă este predominanța virusurilor în acest sezon.

Bineînțeles, ca nu este indicat să ieșim afară cu părul umed sau uzi dupa ce am facut baie, deoarece poate apărea hipotermia, care la randul ei implica slăbirea sistemului imunitar și creșterea riscului de îmbolnăvire. 

Mai mult, un rol semnificativ în apariția gripei în sezonul de iarnă îl joacă sistemele de încălzire și umiditatea interioară. 

Când încălzim casa în sezonul rece, căldura interioară va usca aerul pe care îl respirăm și sinusurile nazale, la nivelul cărora va scădea cantitatea de mucus. 

Este mai dificil pentru sistemul nostru imun să lupte împotriva virusurilor când fluxul și volumul de mucus sunt afectate.

Studiile au arătat că umiditatea interioară scăzută poate promova transmiterea virusului gripal. Când o persoană bolnavă tușește sau strănută, ea elimină în aer picături microscopice de secreție nazofaringiană care conțin virusul. 

Dacă umiditatea este scazută, picăturile se vor evapora iar virusul va rămâne liber în aer pentru un timp mai îndelungat, putând ajunge în tractul respirator al unei persoane aflate în apropiere. 

De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Yale au observat că atunci când temperatura din interiorul cavității nazale scade, crește susceptibilitatea la virusurile implicate în banala răceală.

Un studiu clinic din anul 2017 a descoperit că celulele imune supuse unor temperaturi scăzute în condiții de laborator sunt mai puțin eficiente în lupta împotrivă virusurilor, sugerând faptul că frigul poate slăbi sistemul imun, făcându-ne mai predispuși la infecția virală.

Un alt studiu din 2005 a observat că acei studenți ale căror picioare au fost introduse în apa rece timp de 20 de minute pe zi, erau mai predispuși să răcească, în comparație cu studenți neexpuși la temperaturile scăzute ale apei. 

Alte cercetări clinice realizate pe celule ale șoarecilor de laborator sugerează că rinovirusul, cel mai frecvent întâlnit virus din răceala comună, se replicheaza mai repede la temperaturi scăzute. 

Pana in prezent, niciun vaccin nu a fost inventat pentru raceala. Puteti lua cateva masuri simple de precautie pentru a incetini raspandirea virusurilor racelii:
  • Spalati-va pe maini
  • Curatati lucrurile. 
  • Folosirea batistelor. Stranutati si tusiti intotdeauna intr-o batista. Aruncati batista utilizata imediat, apoi spalati-va pe maini cu grija.
  • Folositi doar obiecte personale. 
  • Stati departe de persoanele bolnave.