Terapia Antiplachetară Dubla RISC Crescut de Atac de Cord.

Rata combinată de deces din orice cauză, infarct miocardic sau accident vascular cerebral în decurs de 18 luni nu a fost semnificativ diferită la pacienții cu sindrom coronarian acut (ACS) cărora li s-a repartizat aleatoriu terapia antiplachetară dublă (DAPT) timp de șase luni sau de cel puțin 12 luni după primirea unui stent cu eluție medicamentoasă.

Pacientii care au primit DAPT timp de doar sase luni, cu toate acestea, au avut mai mult decat un risc dublu de a face un atac de cord, comparativ cu cei tratati timp de cel putin 12 luni, potrivit cercetarilor clinice prezentate la American College of Cardiology's 67th Annual Scientific Session.

Pe baza constatarilor clinice, nu se poate spune ca DAPT pe termen scurt este sigura la pacientii cu ACS care au primit stent cu eluție medicamentoasă, a afirmat Hyeon Cheol Gwon, MD, profesor in cadrul Departamentului de Cardiologie la Universitatea Sungkyunkwan, director din centrul cardiac la Centrul Medical Samsung din Seul, Coreea de Sud, conducatorului studiului de fata.
Terapia Antiplachetară Dubla Risc Mare Atac de Cord

"Concluzionăm că orientările clinice actuale care recomandă DAPT prelungit la pacienții cu ACS care nu prezintă un risc excesiv de sângerare trebuie să fie urmate in continuare", a declarat Hyeon Cheol Gwon.

Sindromul coronarian acut apare atunci când fluxul sanguin către inimă este brusc blocat. Aceasta poate lua forma unui atac de cord sau a unei dureri toracice care poate semnala un atac de cord iminent.

ACS este tratată adesea prin introducerea unui tub mic metalic sau a stentului într-o arteră blocată pentru a menține artera deschisă, o procedură cunoscută sub numele de angioplastie.

Un stent care eliberează medicamente este un stent care a fost acoperit cu un medicament pentru a preveni formarea țesutului cicatrizat în interiorul arterei.

Orientările actuale, publicate de Colegiul American de Cardiologie și American Heart Association, recomandă ca pacienții ACS care nu prezintă un risc excesiv de sângerare să fie tratați cu DAPT - aspirină plus clopidogrel sau un medicament similar, cum ar fi ticagrelor - timp de cel puțin 12 luni după implantarea unui stent cu eluție medicamentoasa.

Cu toate acestea, există dovezi limitate că 12 luni sau mai mult este durata optimă pentru DAPT.

Doua studii recent raportate au sugerat ca sase luni de DAPT ar putea oferi beneficii similare in ceea ce priveste reducerea riscului de pacienti pentru deces, infarct miocardic sau accident vascular cerebral, sangerare sau alte evenimente adverse.

Aceste studii, totuși, au avut prea puțini participanți pentru a oferi răspunsuri clare.

Tratamentul antiplachetar, alaturi de antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), care sunt, de asemenea, des utilizate în practica clinica, uneori în asociere cu ASA, au reactii adverse binecunoscute.

În prezent sunt folosite mai multe scoruri de risc, pentru definirea sângerarilor în conditii de tratament antitrombotic, pentru sindroamele coronariene acute: GRACE, GUSTO, TIMI.

Pe baza datelor din Euro Heart Survey, a fost elaborat scorul de risc hemoragic HAS-BLED, în cazul tratamentului antitrombotic în FA(3).