ASTMUL Tratament permanent si de prevenire, pareri medicale.

Astmul de la cauze si simptome la tratament si conduita de viata Sa aflam care sunt parerile medicale si ce recomanda medicii pentru gestionarea eficienta a problemelor de respiratie provocate de astm.

Mai mult de 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu astm bronșic la nivel global, arată statisticile.

În România, statisticile arata ca prevalența estimată a astmului bronșic este de 4-6%, mai mică în comparație cu cea din alte țări europene, printre care țările nordice, Marea Britanie și Franța.

Astmul bronșic este o boală inflamatorie cronică și afectează căile aeriene. Pe fondul inflamării cailor aeriene, apar episodic tusea, așa-numitul wheezing (respirația șuierătoare), dispneea (dificultatea în respirație) și constricția toracică.
astmul pareri forumuri medicale tratament

Privit deseori ca un fel de boală a copilăriei, pentru că apare preponderent în copilărie sau în adolescență, pe fondul unei vulnerabilități genetice, ASTMUL se poate declanșa și mai târziu, la vârste mature, din cauza condițiilor de mediu si de viață.

Iata care sunt mai precis cauzele care duc la inflamarea căilor respiratorii.

Apariția astmului bronșic este condiționată de factori predispozanți (teren atopic – întâlnit la membrii aceleiași familii, cu diverse forme de alergie – astm, rinită alergică, eczemă, alergie la aspirină) și de factori declanșatori:
  • alergeni de interior (acarienii din praful de casă, alergenii de origine animală, proveniți de la pisici, câini, rozătoare, mucegaiuri), 
  • alergenii de exterior (polenul), 
  • alergeni profesionali, 
  • medicamente precum aspirina și alte antiinflamatoare nesteroidiene, 
  • precum și de unele alimente (lapte, ouă, pește, crustacee, fructe, arahide)
  • aditivi alimentari (salicilați, conservanți, coloranți), 
  • infecțiile respiratorii virale, 
  • aerul poluat.

Odată declanșată boala astmatica, infamația de la nivelul bronhiilor se permanetizeaza, chiar dacă acest lucru nu este exprimat tot timpul prin simptome semnificative si evidente.

La persoanele susceptibile genetic la astm, la un moment dat, fie în urma unei viroze, fie prin expunerea la alergeni (praf, polen etc.), căile aeriene reacționează prin inflamarea bronhiilor, care duce la îngustarea acestora.

Iar cu cât obstrucția bronhiilor este mai accentuată, cu atât crizele de sufocare sunt mai frecvente și mai severe, ducând la manifestări cronice.

În formele ușoare de astm, crizele apar rar, iar pacientul astmatic se simte bine între crize, pe când în formele severe, crizele devin frecvente, uneori zilnice, pacientul simțindu-se obosit, respirând cu șuierat permanent și simțind nevoia să tușească – o tuse chinuitoare, ce poate fi însoțită de eliminarea unei spute albe, gelatinoase. 

Stresul emoțional poate duce, și el, la exacerbări ale astmului, prin stări emoționale extreme – râs, plâns, furie, frică –, care conduc la hiperventilație și la bronhospasm.

Obstrucția bronhiilor este reversibilă în astm, iar între crizele de sufocare, fluxul de aer prin căile respiratorii este, de obicei, normal.

Totuși, fiind o boală cronică, astmul trebuie tratat permanent, nu numai în timpul crizelor. Iar un tratament corect previne apariția altor crize.

Un tratament corect al astmului înseamnă, înainte de toate, o abordare personalizată.

In astm, simptomele pot fi , în general, atenuate. În acest sens, trebuie conceput un plan specific, personalizat, pentru monitorizarea și gestionarea simptomelor.

Printr-o bună gestionare a factorilor declanșatori și a simptomelor astmului, se poate obține un bun control al bolii.

În unele cazuri, controlul astmului se menține cu doze mari de medicamente, iar în altele, starea astmaticului se ameliorează spontan, fără intervenție terapeutică.