DIABETUL, boala care se poate declansa în timpul sarcinii la una din sapte femei.

DIABETUL gestational este diabetul care dupa parerea medicilor apare in timpul sarcinii (gestatiei) si dispare la scurt timp dupa nastere (un procent intre 2-10% din gravide se confrunta cu el).

Asemenea altor tipuri de diabet, diabetul in timpul sarcinilor afecteaza modul in care celulele utilizeaza zaharul din organism (glucoza).

Aceasta este in opinii specialistilor principala problema care i se asociaza este o hipertensiune cu impact atat asupra sarcinii, cat si asupra sanatatii bebelusului.

In timpul sarcinii, hormonii secretati de placenta blocheaza actiunea insulinei secretate de mama in corpul acesteia.

Aceasta problema se numeste insulinorezistenta si face ca organismul mamei sa foloseasca foarte greu insulina.
pareri medicale diabetul in sarcina opinii simptome

Medicii sunt de parere ca nevoia de insulina poate creste in aceste conditii pana la de trei ori peste valoarea normala.

Pentru multe femei gravide nu va fi o problema deoarece pancreasul lor va compensa si va secreta si mai multa insulina. In anumite cazuri insa acest lucru nu se intampla. 

Fara insulina, glucoza nu poate parasi sangele pentru a fi transformata in celule in energie si se acumuleaza in sange pana la nivele mari, situatie numita hiperglicemie, iar rezultatul va fi diabetul gestational.

Pentru majoritatea femeilor, diabetul gestational nu determina simptome semnificative, insa imediat cum planuiti/aflati de sarcina este bine sa primiti indrumare din partea medicului ginecolog-obstetrician.

De obicei se impun controale medicale mai dese, in special in ultimele 3 luni de sarcina si poate fi necesar sa fiti consultate de alti medici specialisti (endocrinolog, nutritionist, specialist in boli metabolice) pentru a tine sub control glicemia in timpul sarcinii. 

Imediat dupa nastere va fi verificat nivelul acesteia, precum si la un interval de 6 saptamani dupa; testarea regulata a glicemiei reprezinta o recomandare general valabila (frecventa controalelor depinde de valoarea sa dupa nastere). 

Sunt importante de mentionat simptomele hiperglicemiei
  • uscaciunea gurii si sete, 
  • nevoia de a urina frecvent, in special noaptea, 
  • oboseala, 
  • infectii recurente, 
  • vedere incetosata.

Important de precizat este faptul ca daca esti supraponderala cand ramai insarcinata, nu trebuie sa urmezi niciun fel de dieta pentru a slabi deoarece este periculos pentru fat si iti poate dezechilibra nivelul de zahar din sange.

 Acelasi lucru este valabil si daca esti subponderala si vrei sa castigi in greutate.

In schimb, urmeaza indicatiile medicului diabetolog, care te poate ajuta in intocmirea unui plan alimentar ce are rolul de a preveni oscilatiile glicemiei si de a-i asigura bebelusului toate elementele nutritive de care are nevoie pentru a se dezvolta normal. 

Pe intreaga durata a sarcinii, medicul diabetolog iti va monitoriza greutatea corporala si va face modificari in regimul alimentar in functie de nevoile organismului tau.

Nu exista modalitati certe de a preveni aparitia diabetului gestational, insa adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, practicarea exercitiilor fizice (cel putin 30 minute de activitate moderata), mentinerea greutatii in parametri normali/eliminarea excesului ponderal inainte de sarcina pot contribui semnificativ.

Daca dieta si exercitiile nu sunt suficiente pentru a controla glicemia, va fi nevoie sa iei un tratament special sau sa faci injectii cu insulina.

In plus, este posibil ca medicul sa-ti recomande efectuarea unuor ecografii suplimentare – la fiecare 4 saptamani intre saptamanile 28-36 de sarcina - pentru a verifica cum se dezvolta copilul si cat de mult lichid amniotic exista.

De asemenea, te va sfatui sa fii atenta si sa verifici regulat miscarile copilului. Daca vei observa vreo modificare in acest sens, anunta imediat medicul.