EMA pareri pozitive ALPIVAB peramivir tratamentul gripei neinsotite de complicatii la adulti.

Agenția Europeană pentru Medicamente este de parere că beneficiile medicamentului Alpivab sunt mai mari decât riscurile asociate și acest medicament poate fi autorizat pentru utilizare în UE.

Alpivab reduce durata simptomelor de gripă, în medie cu o zi. Deși această diferență nu este mare, poate fi benefică pentru unii pacienți.

Există riscul de reacții alergice severe și, deși nu se știe exact cât de des se manifestă, astfel de reacții par a fi rare.

Alpivab este un medicament antiviral care conține substanța activă peramivir. Alpivab este utilizat pentru tratamentul gripei neînsoțite de complicații la adulți, adolescenți și copii începând cu vârsta de 2 ani.
EMA pareri pozitive ALPIVAB peramivir tratament gripa

Formele de gripă neînsoțite de complicații sunt cele care prezintă caracteristicile tipice (cum ar fi febră, dureri, tuse, durere în gât și secreții nazale) și care nu sunt agravate de alte afecțiuni.

Substanța activă din Alpivab, peramivirul, împiedică răspândirea virusului gripal blocând activitatea unor enzime (proteine) de pe suprafața virusului, numite neuraminidaze.

Peramivirul acționează atât asupra neuraminidazelor din componența virusurilor gripale de tip A (tipul cel mai frecvent), cât și asupra celor din componența virusurilor gripale de tip B.

S-a dovedit că Alpivab reduce durata de manifestare a simptomelor la pacienții cu gripă.

Alpivab a fost comparat cu placebo (un preparat inactiv) într-un studiu principal care a cuprins 296 de adulți cu gripă (mai ales gripă de tip A) care au primit tratament într-un interval de 48 de ore de la debutul simptomelor.

Principala măsură a eficacității a fost intervalul de timp până la ameliorarea simptomelor (tuse, durere în gât, dureri de cap, nas înfundat, febră sau frisoane, dureri musculare sau articulare și oboseală).

Ameliorarea simptomelor s-a manifestat după aproximativ 2 zile și jumătate (59 de ore) la pacienții cărora li s-a administrat Alpivab, comparativ cu ceva mai puțin de 3 zile și jumătate (82 de ore) la pacienții cărora li s-a administrat placebo.

Alpivab este disponibil sub formă de soluție care trebuie diluată pentru a fi administrată sub formă de perfuzie în venă.

Alpivab se poate obține numai pe bază de prescripție medicală. Alpivab se administrează sub formă de perfuzie de 15-30 de minute. 

Doza depinde de vârstă și de greutatea corporală și trebuie redusă la adulții și la adolescenții (peste 13 ani) care suferă de insuficiență renală. 

Alpivab se administrează ca doză unică, în interval de 48 de ore de la debutul simptomelor.

Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Alpivab (care pot afecta până la aproximativ 3 persoane din 100) sunt scăderea nivelurilor de neutrofile (un tip de globule albe) și greața.

Reacțiile adverse grave asociate cu Alpivab sunt anafilaxia (o reacție alergică severă) și reacții pe piele, printre care eritem multiform (reacție cutanată alergică) și sindromul Stevens-Johnson (reacție care pune viața în pericol.