EMA pareri pozitive Lamzede (velmanase alfa) tratament Alfa-Manozidoza usoara pana la moderata.

Medicamentul Lamzede a primit o autorizație de introducere pe piață valabilă pe întreg teritoriul UE la 23 martie 2018.

Agenția Europeană a Medicamentului a fost de parere că beneficiile Lamzede sunt mai mari decât riscurile sale și poate fi autorizat pentru utilizare în UE.

Lamzede reduce nivelurile de oligozaharide din sânge și este eficient decât placebo în încetinirea agravării multor efecte ale bolii.

EMA a notat că medicamentul nu pare să ajungă la creier și nu îmbunătățește efectele cum ar fi pierderea auzului sau pierderea controlului asupra mișcării. Efectele secundare ale Lamzede sunt controlate.
EMA pareri pozitive Lamzede velmanase alfa

Lamzede a fost autorizat în "circumstanțe excepționale".

Acest lucru se datorează faptului că nu a fost posibil să se obțină informații complete despre Lamzede datorită rarității bolii.

În fiecare an, Agenția va examina orice informații noi care devin disponibile și această prezentare generală va fi actualizată după cum este necesar.

Lamzede este un medicament utilizat pentru tratarea paciențiilor diagnosticati cu alfa-manozidoză ușoară până la moderată. Este utilizat pentru tratarea efectelor bolii care nu implică creierul (efecte non-neurologice).

Alfa-manozidoza este o boală moștenită cu caracteristici care includ dizabilitatea în învățare, dificultatea de a controla mișcarea, surditatea, dificultatea de a vorbi, infecțiile frecvente, ficatul și splina mărită, anomaliile osoase și durerile și slăbiciunile musculare.

Lamzede conține in compozitie substanța activă velmanase alfa.

Alfa-manozidoza este rară, iar Lamzede a fost desemnat "medicament orfan" (un medicament utilizat în boli rare) la 26 ianuarie 2005.

Pacienții cu alfa-manozidoză nu au o enzimă numită alfa-manozidază, care este importantă pentru descompunerea anumitor glicozide (substanțe care conțin proteine și zaharuri).

Ca rezultat, anumite oligozaharide (tipuri de zahăr) se acumulează în organism și provoacă daune.

Substanța activă din Lamzede, velmanaza alfa, acționează în același mod ca și alfa-manozidaza.

În acest mod, Lamzede previne înrăutățirea unor funcții ale organismului (cum ar fi respirația și mișcarea) cauzate de acumularea de oligozaharide.

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Lamzede (care pot afecta până la 1 din 10 persoane) sunt creșterea în greutate, reacții legate de perfuzie (cum ar fi reacții alergice, greață, vărsături, febră, frisoane, senzație de rău și mâncărime), diaree, dureri articulare, dureri la nivelul brațelor și picioarelor și creșterea apetitului.