EMA pareri pozitive OPDIVO (nivolumab) medicament tratamentul cancerului bronho-pulmonar. Informatii Prospect.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a fost de parere că s-a demonstrat suficient de convingător că medicamentul Opdivo (Bristol Myers Squibb) aduce un beneficiu pacienților cu anumite tipuri de cancer în stadiu avansat (melanom, cancer bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici, carcinom cu celule renale sau cancer scuamos de cap și de gât) mărind astfel durata de supraviețuire sau durata de supraviețuire fără agravarea bolii.

În Rezumatul caracteristicilor produsului și în prospect au fost incluse, de asemenea, recomandări și măsuri de precauție pentru utilizarea sigură și in mod eficient a Opdivo, care trebuie respectate ata de personalul medical cat și de catre pacienți.

Reacțiile adverse asociate cu medicamentul Opdivo au fost considerate gestionabile prin aplicarea de măsuri corespunzătoare și au fost depășite de beneficii. 

Prin urmare, EMA a hotărât că beneficiile Opdivo sunt mai mari decât riscurile asociate și a recomandat aprobarea utilizării sale în UE.
Pareri pozitive OPDIVO pretul tratarii cancerului

Conform prospectului Opdivo este un medicament împotriva cancerului utilizat în monoterapie sau în asociere cu un alt medicament împotriva cancerului, ipilimumab, în tratamentul adulților cu melanom în stadiu avansat, un tip de cancer de piele care s-a extins la alte părți ale organismului sau care nu poate fi îndepărtat chirurgical.

Substanța activă din compozitia Opdivo, nivolumabul, este un anticorp monoclonal, un tip de proteină concepută să recunoască și să se lege de un receptor (o țintă) numit PD-1 care se găsește în anumite celule ale sistemului imunitar, numite limfocite T. 

Celulele canceroase pot produce proteine (PD-L1 și PD-L2) care se leagă de acest receptor și opresc activitatea limfocitelor T, împiedicându-le să atace cancerul. 

Legându-se de acest receptor, nivolumabul împiedică proteinele PD-L1 și PD-L2 să oprească activitatea limfocitelor T, mărind astfel capacitatea sistemului imunitar de a omorî celulele canceroase.

Opdivo se utilizează în monoterapie și pentru tratarea adulților cu: 
  1. cancer bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici, care s-a extins local sau la alte părți ale organismului, la pacienți tratați anterior cu alte medicamente împotriva cancerului (chimioterapie); 
  2. carcinom cu celule renale în stadiu avansat, un cancer de rinichi, la pacienți tratați anterior cu alte medicamente împotriva cancerului; 
  3. limfom Hodgkin clasic, un cancer al limfocitelor (un tip de globule albe), care nu se îmbunătățise sau care reapăruse după transplantul autolog de celule stem (o procedură în care măduva osoasă a pacientului este înlocuită cu celulele stem ale pacientului pentru a forma o nouă măduvă osoasă care să producă celule sanguine sănătoase) și tratamentul cu brentuximab vedotin (alt medicament împotriva cancerului); 
  4. cancer scuamos de cap și de gât, la pacienții la care boala progresează în ciuda tratamentului cu medicamente împotriva cancerului pe bază de platină; 
  5. cancer urotelial, un cancer al vezicii și căilor urinare, care s-a răspândit local și nu poate fi îndepărtat chirurgical sau care s-a răspândit la alte părți ale organismului. Se utilizează când alte tratamente cu medicamente împotriva cancerului pe bază de platină nu au avut efect.

Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu medicamentul Opdivo (care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10) sunt oboseală, diaree, greață, erupție pe piele și prurit (mâncărime), cele mai multe fiind ușoare până la moderate ca severitate. 

Acestea reacții adverse au fost, de asemenea, cele mai frecvente când Opdivo când a fost administrat în asociere cu ipilimumab. 

Celelalte reacții adverse ale acestei asocieri, care sunt predominant ușoare sau moderate, sunt pirexie (febră), scăderea poftei de mâncare, hipotiroidie (scăderea funcției glandei tiroide), vărsături, colită (inflamația intestinelor), dureri abdominale, artralgie (dureri de articulații), dureri de cap și respirație dificilă.

Ca si noutate medicala, un nou tratament testat de compania Merck pe 616 pacienţi ar putea presupune “o schimbare a practicilor” de imunoterapie împotriva cancerului pulmonar, a subliniat Leena Gandhi, lector de Medicină la Universitatea din New York.

Acest tratament a coincis cu rezultatele obţinute de o altă imunoterapie bazată pe medicamentul numit Opdivo, produs de compania Bristol Myers Squibb și care a reușit să reducă progresia cancerului şi riscul de deces cu 42 %.